Noutăți

BBC: Ucraina a interzis accesul reprezentantei Rusiei în concursul Eurovision 2017

BBC: Ucraina a interzis accesul reprezentantei Rusiei în concursul Eurovision 2017

Situaţie fără precedent la Eurovision 2017. Reprezentantei Rusiei, Juliei Samoilova, nu i se va permite participarea la Eurovision 2017, ce are loc la Kiev, după ce i-a fost interzis accesul pe teritoriul Ucrainei. Autorităţile ucrainene au concluzionat că, în 2015, la un an de la anexarea Crimeei de Rusia, artista a intrat ilegal în Ucraina, scrie BBC (http://www.bbc.com/news/world-europe-39354775). În urmă cu doi ani, Samoylova a susţinut o serie de concerte în oraşul Kerch din Peninsula Crimeea fără a intra în ţară, trecând prin graniţa de facto. Conform legislaţiei Ucrainei, autorităţilor le este permis să blocheze intrarea ei în ţară pe o perioadă de mai mulţi ani, celor care au încalcat legea. „Serviciul de Securitate Ucrainean a interzis cetăţeanului Federaţiei Ruse Yulia Samoylova să intre în Ucraina pe o perioadă de trei ani“, a anunţat Olena Gitlianska, purtătoare de cuvânt a Serviciului Ucrainean pentru Securitate (SBU).
SBU a mai interzis accesul în Ucraina altor 140 de artişti ruşi şi a anunţat recent că analizează o listă a artiştilor care pot fi interzişi pe teritoriul ucrainean deoarece şi-au exprimat public sprijinul faţă de anexarea Peninsulei Crimeea de Federaţia Rusă.

În urma deciziei, un oficial al Ministerului de Externe din Rusia a descris decizia ca fiind „scandaloasă, cinică și inumană“, iar politicianul rus Frants Klintsevich, citat de agenția Ria Novosti, a spus că Rusia va boicota viitoarele concursuri Eurovision, dacă organizatorii nu vor lua nicio măsură.
Julia Samoilova are 27 de ani, suferă de atrofie muscular spinală şi se deplasează într-un scaun cu rotile. Fostă finalistă XFactor Rusia, artista a fost aleasă pe 13 martie să reprezinte Rusia la concursul Eurovision 2017 cu piesa „Flame is Burning“, semnată de de Leonid Gutkin, autorul melodiilor care au reprezentat Rusia în 2013 și 2015.

22 martie 2017