Noutăți

Concurenţii Eurovision Song Contest 2017

Concurenţii Eurovision Song Contest 2017

SERBIA o aduce la Kiev pe TIJANA BOGIĆEVIĆ și melodia „In Too Deep”

Tijana Bogicevic va reprezenta Serbia la cea de-a 62-a ediţie a Eurovision Song Contest, în urma selecţiei desfăşurate de televiziunea naţională RTS. Cântăreaţa, care în prezent trăiește în Statele Unite, va interpreta melodia „In Too Deep” şi nu se află la prima întâlnire cu Eurovision, în 2011 ea fiind backing vocal pentru Nina Radojicic, reprezentanta de atunci a Serbiei.
Melodia pe care o va susţine în 2017 a fost scrisă de către o echipă experimentată: Borislav Milanov, Bo Persson, Johan Alkenas și Lisa Ann-Mari Linder. Cei patru sunt producători, compozitori și fondatorii ai grupului Symphonix INTERNATONAL, iar ca autori au lucrat la numeroase proiecte de succes la Eurovision.

LETONIA a ales TRIANA PARK, „Line”

Triana Park a câștigat Supernova 2017, un show muzical ce ține loc de selecție națională pentru Eurovision Song Contest, cu melodia “Line”. Autorii piesei sunt Agnese Rakovska, Kristaps Ērglis şi Kristians Rakovskis, iar solista are mai multe participări la selecția letonă pentru Eurovision. În 2010, Triana Park şi- a lansat albumul de debut, „Entertainment”.
Între 2009 și 2014, Letonia nu a reușit să se califice în Marea Finală. Totul s-a schimbat din 2015, când a fost lansată „Supernova”, un show muzical care a înlocuit selecţia naţională. Aminata Savadogo a câștigat prima ediție, iar Letonia s-a clasat pe locul al şaselea în Marea Finală Eurovision 2015.

La 60 de ani de Eurovision, DANEMARCA a votat ANJA NISSEN, „Where I Am“

Anja Nissen, ce interpretează melodia „Where I Am”, este alegerea Danemarcei pentru participarea la Eurovision 2017. Competiţia din acest an a fost deosebită pentru Danemarca, care aniversează 60 de ani de la prima participare a țării la Eurovision, în 1957.
Spectacolul selecţiei naţionale a fost exploziv, iar Anja Nissen a mulţumit de multe ori publicului, în timp ce danezii dansau și aplaudau. Nu au lipsit de pe scenă nici frații Olsen, care au câștigat Eurovision Song Contest la Stockholm, în 2000, cu piesa „Fly on the Wings of Love”.

UCRAINA pariază pe rock: O.TORVALD, „Time”

În fiecare an există un interes deosebit pentru piesa muzicală ce va reprezenta țara-gazdă a Eurovision. Nici anul acesta nu a fost o excepție, iar „Time”, melodia rock a trupei O.Torvald, a fost votată să reprezinte Ucraina în 2017 în finala competiţiei internaţionale.
Preocuparea pentru a găsi succesorul Jamalei a început încă de anul trecut, iar în ianuarie s-au înscris în selecţia naţională 24 de melodii. Votul decisiv a aparţinut publicului, iar ucrainenii au votat „Time”. Trupa O.Torvald a fost fondată în orașul Poltava, dar sa mutat în Kiev în 2006, unde susţin concerte cu mii de spectatori. Membrii trupei sunt Zhenia Halici, chitaristul Denys Myziuk, bateristul Sasha Solokha, bas chitaristul Mykyta Vasyliev şi DJ Polarnik.

SunStroke Project şi „Hey, Mamma!“, energie pe scena MOLDOVEI

SunStroke Project va reprezenta Republica Moldova cu piesa „Hey Mamma”, în mai la Eurovision Song Contest 2017. Este cea de-a doua participarea a trupei, după ce în 2010, alături de Olia Tira, au interpretat „Run Away”, la Oslo. Câştigătorii au fost aleşi cu 22 de puncte, acelaşi punctaj acumulat şi de Ethno Republic&Surorile Osoianu. Potrivit Regulamentului, SunStroke Project au fost declaraţi învingători deoarece au primit de cele mai multe ori punctajul maxim din partea juriului. Trupa formată din Sergei Yalovitsky (solist), Anton Ragoza (violinist şi compozitor) şi Sergey Stepanov (saxofon) va urca pe scena din Kiev în prima semifinală, care va avea loc pe 9 mai.

OMAR NABER, din SLOVENIA, în drum spre Kiev!

Omar Naber a câștigat selecția națională slovenă, EMA, și îşi va reprezenta țara la Eurovision 2017, cu piesa „On My Way”. Câștigătorul a fost decis în urma notelelor date de juriu şi de televot. Deşi Omar Naber s-a clasat al doilea în preferinţele telespectatorilor a fost salvat de nota mare primită din partea juriului. Este pentru a doua oară când Omar Naber va urca pe scena Eurovision, după ce a reprezentat Slovenia în 2005, cu melodia „Stop”. Omar Naber va urca pe scena din Kiev în a doua jumătate a semifinalei de marți, 9 mai.

DEMY reprezintă GRECIA cu „This is love!”

Grecia pariază pe dragoste la Eurovision Song Contest 2017, iar în finala selecţiei naţionale organizate de ERT1, telespectatorii au votat prin SMS și televoting melodia „This is love”. Piesa va fi interpretată de Demy, artista aleasă încă din luna ianuarie să-şi reprezenta ţara la Eurovision Song Contest 2017, iar din echipa compozitorilor fac parte Dimitris Kontopoulos și directorul Fokas Evaggelinos. Grecia a început deja pregătirile pentru spectacolul din prima semifinala a Eurovision Song Contest 2017, din 9 mai.

„Lumini şi umbre” vin din OLANDA, alături de surorile OG3NE

“Lights and Shadows”, al trupei OG3NE, va reprezenta Olanda la Eurovision 2017. Anunţul ar fi trebuit să fie o surpriză, dar nu a mai mirat pe nimeni după ce în vara anului trecut mass-media vorbit pe larg despre participarea grupului la concursul Eurovision din acest an. Cele trei surori, Lisa (22) şi gemenele şi Shelley Vol (21) nu sunt străine de competiţia europeană. În 2007, tinerele și-au reprezentat ţara la Eurovision Song Contest Junior, cu melodia „Breath In, Breath Out” şi au ocupat poziţia a 11-a.

Vin din ESTONIA, dar KOIT TOOME și LAURA vor aduce „Verona” la Kiev

Koit Toome și Laura sunt câștigătorii Eesti Laul 2017, selecția națională estoniană pentru Eurovision Song Contest. Artiştii ce au interpretat balada „Vernona” în spectacolul ţinut la Tallinn au primit biletul spre Kiev în urma voturilor juriului, dar și al telespectatorilor. Kooit Tome a debutat ca membru al trupei Code One și a reprezentat Estonia la Eurovision în anul 1998, unde s-a clasat pe poziția a 12-a. Și Laura a participat la Eurovision, în 2005, alături de trupa Suntribe. Estonia va concura în cea de a doua semifinală la Kiev, pe 11 mai.

SALVADOR SOBRAL aduce dragoste din PORTUGALIA

Salvador Sobral a câștigat 2017 ediție a Festivalului da Canção, selecția națională portugheză pentru Eurovision Song Contest, cu piesa „Amar Pelos Dois” (Dragoste suficientă pentru doi) şi va reprezenta Portugalia în prima semifinala de la Kiev, din 9 mai. Câștigătorul Festivalului da Canção a fost decis în proporţie de 50% de către public și șapte jurii regionale (50%). „Amar Pelos Dois” este o compoziţie de familie, iar muzica îi aparţine Luisei Sobral, sora interpretului. Luísa Sobral este unul dintre cei mai importanți compozitori ai noii generații de muzicieni portughezi şi a compus melodia special pentru fratele său, Salvador Sobral, care a câștigat cele mai bune critici din partea presei de specialitate din ţara sa.

AUSTRALIA vine cu un artist tânăr și o baladă la Eurovision 2017

Isaia Firebrace şi melodia „Don’t Come Easy” vor reprezenta Australia la Eurovision Song Contest 2017, este anunţul făcut în urmă cu câteva zile de SBS. Artistul de numai 17 ani a intrat sub lumina reflectoarelor încă de anul trecut, când a câştigat X Factor Australia 2016. La scurt timp a venit şi recunoaşterea mondială, după ce hit-ul său, “It’s Gotta Be You” a câştigat discul de platină în Suedia şi s-a aflat pe primul loc în topuri în alte 15 ţări. Melodia „Don’t Come Easy”este o baladă scrisă pentru calităţile vocale ale tânărului Isaia de DNA Songs (compozitorii David Musumeci și Anthony Egizii).

BLANCHE, din BELGIA, aduce „City Lights” la Kiev

Ellie Delvaux, mai cunoscută sub numele de scenă Blanche, va reprezenta Belgia la Eurovision Song Contest 2017, cu piesa „City Lights”. Încă de la sfârşitul anului trecut, radiodifuzorul RTBF anunţase numele artistului ce urma să reprezenta Belgia. Blanche are 17 ani și s-a remarcat prin participarea la al cincilea sezon al showului The Voice, din Belgia. Pentru melodia „City Lights”, Blanche a fost coautor, alături de cantautorul Pierre Dumoulin, solistul grupului Roscoe.

„BREATHKESSLY”, melodia câştigătoare a MALTEI

Claudia Faniello a câștigat selecția națională cu melodia „Breathlessly” şi va reprezenta Malta la Eurovision Song Contest 2017. Nu mai puţin de 60 piese s-au aflat pe lista scurtă, iar în finală au intrat 16 melodii. „Breathlessly”, melodia câştigătoare, este compusă de Philip Vella, Sean Vella şi Gerard James Borg. Câştigătorul finalei nationale a fost ales prin televoting.
Malta a participat pentru prima dată în concursul Eurovision în 1971 și a concurat în fiecare an, începând din 1991. Țara a terminat între primele trei, în patru ocazii, dar nu a câştigat niciodată competiția. În luna noiembrie a anului trecut, Malta a găzduit concursul muzical Eurovision Junior.

Kasia Moś flutură steagul POLONIEI pe scena din Kiev

Kasia Moś a câştigat selecţia naţională cu melodia „Flashlight” şi va reprezenta Polonia la Eurovision 2017. Câştigătoarea a fost alesă în urma combinaţiei între votul juriului şi al publicului. Kasia s-a născut într-o familie de muzicieni și a studiat violoncelul. Când s-a anunţat melodia câştigătoare, „Flashlight”, artista a fost foarte emoţionată. Polonia a debutat la Eurovision în 1994, an în care s-a clasat pe locul secund. Momentul rămâne cea mai bună performanță a țării în competiție. Polonia s-a calificat în Marea Finală în fiecare an, începând cu 2014.

UNGARIA a ales „Origo”

Joci Pápai a câștigat A Dai 2017, selecția națională ungară pentru Eurovision Song Contest, cu melodia „Origo” și va reprezenta, Ungaria, la Kiev. Piesa câștigătoare a fost decisă prin înr urma punctajului oferit de juriu și a voturilor telespectatorilor. Ungaria şi-a făcut debutul la Eurovision în 1994, obținând un loc 4, care rămâne cea mai bună plasare a țării până în prezent. Țara s-a calificat în Marea Finală în fiecare an, din 2011. Anul trecut, Freddie a terminat al 19-lea, cu „Pioneer”, la Stockholm.

„My friend” este melodia CROAȚIEI

Radiodifuzorul HRT a anunțat că Jacques Houdek va reprezenta Croația la Eurovision Song Contest 2017, cu melodia „My Friend”. Jacques Houdek are 35 de ani şi s-a aflat de mai multe ori în selecţia naţională. Artistul, ce este şi în juriu la Vocea Croaţiei, a mărturisit că a lucrat în ultimele zece luni pentru a scrie piesa. „My Friend”, a avut premiera pe croat Radio Channel 2, în emisiunea „Lumea Discografiei”, la o zi după alegerea sa. Prima participare a Croației la Eurovision Song Contest a avut loc în 1993. „My Friend” va concura în cea de a doua semifinală, din 11 mai.

IMRI ZIV va reprezenta ISRAEL

Imri Ziv a câştigat selecţia națională a Israelului şi îşi va reprezenta ţara la Eurovision Song Contest 2017, în Kiev, cu melodia „I Feel Alive”, compusă şi produsă de Dolev Ram şi Penn Hazut. Artistul a avut o concurenţă acerbă, dar la capătul a patru show-uri şi-a văzut visul împlinit. Imri Ziv a evoluat în fața unui juriu de experți, printre care și Harel Skaat, artistul care a reprezentat Israel la Eurovision Song Contest 2010, la Oslo.

FRANCESCO GABBANI flutură steagul ITALIEI

Recent câştigător al Festivalului San Remo, Francesco Gabbani a acceptat provocarea de a reprezenta Italia, cu melodia „Occidentali’s Karma”, la Eurovision Song Contest 2017. Celebra competiţie italiană a fost folosită și ca selecție națională de radiodifuzorul RAI şi a oferit câştigătorului şansa de a reprezenta Italia la cel mai mare concurs muzical din Europa.
„Karma Occidentali”, melodia câştigătoare a Festivalului San Remo, este o provocare şi, după cum explică Francesco Gabbani, versurile ce conţin trimiteri la Buddha, Nirvana, Namasté se referă la cultura orientală și fascinația pe care o are asupra Occidentului. Francesco Gabbani şi „Occidentali’s Karma” vor urca pe scena din Kiev direct în Marea Finală din 13 mai.

ALMA şi melodia „REQUIEM” vor reprezenta FRANŢA

Alma va reprezenta Franţa la Eurovision Song Contest cu melodia „Requiem”. După marele succes obținut de Amir anul trecut, France 2 și France 4 s-au alăturat încă o dată în 2017, iar tânăra artistă va reprezenta Franța la Kiev cu o melodie compusă de Nazim Khaled. Alma are 28 de ani, cântă la pian și este şi compozitoare. Alma a terminat studii de business, dar a decis să se dedice celei mai mari pasiuni, muzica.

Din CEHIA, MARTINA BARTA aduce „My Turn” la Kiev

Melodia Martinei Bárta, “My Turn”, va repreprezenta Republica Cehă la Eurovision 2017.

DIHAJ și melodia „Skeletons”, alegerea AZERBAIDJIANULUI

Anul trecut, ITV, televiziunea națională din Azerbaidjan, o anunța pe Dihaj ca reprezentant al țării la Eurovision Song Contest 2017. Videoclipul melodiei „Skeletons” a fost lansat în urmă cu o săptămână, iar Azerbaidjan va concura în prima semifinala de la Kiev, marți, 9 mai. Dihaj este numele de scenă al cântăreţei Diana Hajiyeva, ce a absolvit Academia de Muzică din Baku. Ea a studiat o perioadă şi la Londra, unde s-a implicat în muzica underground.

ARMENIA pariază pe iubire: „Fly With Me” va răsuna la Kiev
Mai mult de 300 de compozitori s-au înscris în concursul de selecţie al televiziunii publice din Armenia, AMPTV, dar doar 10 piese s-au aflat pe lista scurtă. Echipa de creaţie a AMPTV, împreună cu Artsvik, artista ce va interpreta melodia pe scena din Kierv, au ales dintre acestea „Fly With Me”, compusă de Lilith și Levon Navasardyan. Versuri au fost scrise de Avet Barseghyan și David Tserunyan. „Fly With Me spune povestea unei fete, ce simbolizează metaforic iubirea. Ea întruchipează culorile, poveștile și vocile care ne fac cine suntem”, a spus Artsvik Harutyunyan.

MACEDONIA pregătește un spectacol total

Jana Burčeska este artista ce va reprezenta Macedonia la Kiev, cu melodia „Dance Alone”. Piesa a avut premiera într-o ediție specială a show-ului TV „Stisni Play” difuzat de MKRTV și a fost selectată din mai mult de 200 de melodii. „Dance Alone” poartă semnătura compozitorilor Joacim Perrson, Alex Omar, Florence A. și Bobi-Leon Milanov, o parte din echipa Symphonix International, grupul de compozitori și producători ce stau în spatele unor staruri precum Lady Gaga și Kylie Minogue. Echipei ce se pregătește pentru spectacolul din Kiev i s-a alăturat și coregraful Ambra Succi.

„Rain of Revolution” vine din LITUANIA

După un proces de selecție națională ce s-a întins pe mai mult de zece săptămâni, Fusedmarc va reprezenta Lituania cu melodia „Rain of Revolution”.
Până în prezent, Lituania a participat la Eurovision Song Contest de 17 ori, de la debutul său în 1994. Cea mai bună clasare a Lituaniei a fost în 2006, când piesa „We Are The Winners”, interpretată de grupul LT United, a ocupat locul al şaselea.

SVALA BJÖRGVINSDÓTTIR şi melodia „Paper”, alegerea Islandei

Islanda va fi reprezentată la Eurovision Song Contest 2017 de Svala Björgvinsdóttir şi melodia sa, „Paper”, după ce artista a câştigat selecţia naţională Söngvakeppnin 2017. Publicul şi juriul au votat pentru „Paper”, melodia semnată de interpretă, alături de compozitorii Einar Egilsson, Lester Mendez şi Lily Elise. În vârstă de 40 de ani, Svala Björgvinsdóttir este fiica cântăreţului Bó Halldórsson, ce a reprezentat Islanda la Eurovision Song Contest 1995. Svala va intra în competiţie în prima semifinală.

„Gravity”, alegerea CIPRULUI pentru spectacolul din Kiev

Cipru mizeată la Eurovision Song Contest 2017 pe melodia „Gravity”, scrisă de cunoscutul compozitor Thomas G:Son, dar şi pe cântăreţul Hovig Demirjian, artist desemnat de radiodifuzorul cipriot CyBC încă din octombrie 2016. „Gravity” este creaţia unuia dintre cei mai cunoscuți compozitori din Suedia, ce are o vastă experienţă în ceea ce priveşte piesele pentru Eurovision. Thomas G:Son a adus victoria Suediei în 2012, cu melodia, „Euphoria”, iar colaborarea cu Cipru a debutat anul trecut, când a scris melodia „Alter Ego”, interpretată de Minus One.

„I Can’t Go On” reprezintă SUEDIA la Eurovision 2017

Robin Bengtsson spune „I Can’t Go On” pentru Suedia la Eurovision 2017, după ce artistul a fost declarat câştigător de un juriu internaţional în finala Melodifestivalen 2017, ce a avut loc pe Arena din Stockholm. După șase spectacole susținute prin toată țara, în care au concurat 28 de de artiști, publicul și juriul internațional au votat pentru Robin Bengtsson. Piesa „I Can’t Go On” este scrisă de David Kreuger, Hamed „K-One” Pirouzpanah și Robin Stjernberg. În vârstă de 26 de ani, Robin Bengtsson a cunoscut faima de foarte tânăr, după ce a participat la Swedish Idol, în 2008, unde a terminat al treilea.

„Running On Air” vine din AUSTRIA

Radiodifuzorul ORF l-a ales pe Nathan Trent să reprezinte Austria la Eurovision Song Contest 2017 cu melodia „Running On Air”. În vârstă de 24 de ani, Nathan este un compozitor și cântăreț din Innsbruck, ce a început lecţile de vioară şi pian încă de la vârsta de trei ani. Tânărul, ce este şi actor, a debutat în scurtmetrajul, „Eisland”.

MANEL NAVARRO, alegerea SPANIEI

Manel Navarro va reprezenta Spania la Eurovision 2017 cu melodia „Do It For Your Lover”. Tânărul a câştigat Selecţia Naţională din Spania: Objetivo Eurovision şi a fost votat atât de public, cât şi de un juriu de profesionişti. Spania este membru „Big-5″, și, prin urmare, nu trebuie să se califice pentru Marea Finală. În cele 55 de participări la Eurovision Song Contest, de la debutul său în 1961, Spania a câştigat competiţia de două ori, în 1968 (La, La, La…) şi în anul următor, 1969 (Vivo Cantando). Un trist record este că a reușit să obțină zero puncte de trei ori (1983, 1965 şi 1962) şi s-a clasat pe ultimul loc de patru ori (1999, 1983, 1965 şi 1962).

VALENTINA MONETTA, din SAN MARINO, pentru a patra oară la Eurovision

Valentina Monetta se întoarce la Eurovision şi va reprezenta San Marino pe scena din Kiev 2017, alături de Jimmie Wilson, cu o melodie de Ralph Siegel. Piesa se intitulează „Spirit Of The Night”, iar versurile sunt semnate de Steven Barnacle şi Jutta Staudenmayer. Este cea de-a patra participare a Valentinei Monetta la Eurovision, artista reprezentând San Marino în competiţiile din 2012, 2013 şi 2014. Valentina este singurul artist care a calificat San Marino în Marea Finală. E vorba de anul 2014, la Copenhagen, tot cu o piesă semnată de Ralph Siegel, „Maybe”. Partenerul Valentinei Monetta, Jimmie Wilson, este actor şi cântăreţ, cunsocut din filme ca „Sisterella”, de Michael Jackson sau în rolul lui Barack Obama, din musicalul „Hope”.

JOWST şi ALEKSANDER WALMANN, echipa norvegiană pentru Kiev 2017

Grand Prix 2017, selecţia naţională norvegiană, a fost câştigată de JOWST, cu melodia „Grab the Moment” şi va reprezenta Norvegia la Eurovision Song Contest 2017. JOWST este numele de scenă al artistului Joakim With Steen, producător musical şi inginer de sunet, fondatorul al „Red Line Studio”. Pentru melodia „Grab the Moment”, JOWST a făcut echipă cu interpretul Aleksander Walmann, finalist The Voice. În acesta an, selecţia naţională din Norvegia a inclus un juriu international care a selectat melodiile din Super Finală. „Grab the Moment”, piesa ce va reprezenta Norvegia la Eurovision Song Contest 2017, în Kiev, a fost aleasă prin televot.

LINDITA cântă „World” pentru ALBANIA

Albania a fost prima ţară ce a ales melodia pentru Eurovision 2017. Încă de la sfârşitul anului trecut, Lindita a câştigat cea de-a 55-a ediţia a Festivali i Këngës, cu melodia „Botë” („World”) şi va reprezenta Albania la Eurovision Song Contest 2017, în Kiev. „Botë” aparţine compozitorilor Klodian Qafoku şi Gerald Xhari iar decizia a aparţinut juriului (60% din voturi) şi publicului (40% din voturi). Încă de la debutul din 2004, Albania a participat în fiecare an la Eurovision Song Contest. Cel mai bun rezultat l-a obţinut în 2012, când s-a clasat pe cea de-a cincea poziţie, cu Rona Nishliu şi melodia „Suus”.

„Historyja majho zyccia” şi NAVI, alegerea BELARUS

NAVI şi melodia „Historyja majho zyccia” („Story of my life”) sunt reprezentanţii Belarus la Eurovision Song Contest 2017, în Kiev. Câştigătorii au reuşit să obţină cel mai mare punctaj în selecţia naţională, atât din partea juriului (50%), cât şi din partea publicului (50%). NAVI este o trupă indie-pop din Belarus, formată din cinci membri: Artem Lukyanenko și Ksenia Zhuk, solişti, Vlad Cheschevik (bas), Alexander Tobolski (electrice) și Vova Beger (tobe). Grupul s-a înfiinţat în 2013, în Minsk, iar piesele lor sunt cântate doar în limba natală. Belarus a participat în fiecare an la Eurovision, începând cu 2004, dar s-a calificat doar de patru ori în Marea Finală. Cel mai bun rezultat al lor a fost ocuparea poziţiei a şasea, în 2007, cu melodia „Work Your Magic”, interpretată de Dmitry Koldun.

BULGARIA aduce cea mai tânără voce pe scena din Kiev

Bulgaria mizează pe o voce foarte tânără la Eurovision în acest an. Kristian Kostov, de numai 16 ani, va interpreta melodia „Beautiful Mess”, pe scena din Kiev. BNT, televiziunea naţională din Bulgaria, l-a ales pe Kristian să reprezinte ţara la Eurovision 2017 în urma unei selecţii interne. „Beautiful Mess”, este o melodie scrisă de Borislav Milanov, Sebastian Armann şi Joacim Bo Persson, toţi fiind compozitorii care au lucrat la melodia „If Love Was A Crime”, interpretată de Poli Genova anul trecut şi care a clasat Bulgaria pe cea mai bună poziţie a sa, locul patru.
Kristian Kostov s-a născut la Moscova. Tatal lui este din Bulgaria, iar mama lui este din Kazahstan. Tânărul a participat la The Voice Kids în Rusia, în 2014, unde a ajuns până în finală, iar în 2016 a fost runner-up în cel de-al 4-lea sezon X Factor din Bulgaria. Bulgaria va intra în cea de-a doua semifinal, din 11 mai 2017.

„Blackbird”, melodia interpretată de NORMA JOHN, favorita FINLANDEI

Cea de-a șasea ediție a Uuden Musiikin Kilpailu (UMK), selecţia naţională din Finlanda, a fost câştigată de Norma John, cu melodia „Blackbird”, care a primit cele mai multe voturi atât din partea juriului internaţional, cât şi din partea publicului și a obţinut detaşat biletul spre Eurovision 2017, la Kiev. Piesa „Blackbird” este scrisă de Lasse Piirainen și Leena Tirronen – nimeni alta decâ cântăreaţa Norma John. Ea a fost clar favorită pentru a câștiga UMK 2017, atât în rândul caselor de pariuri, dar şi în sondaje și a câștigat, de asemenea, votul on-line pentru UMK.

„Keep the faith”, o melodie cu un mesaj puternic vine din GEORGIA

Tako Gachechiladze a câştigat selecţia naţională din Georgia cu melodia „Keep the faith” şi a obţinut un loc în spectacolului Eurovision 2017, din Kiev. Melodia este compusă chiar de interpretă, iar câştigătorul a fost decis de un juriu internaţional (60%), în combinaţie cu votul publicului (40%).
Georgia a participat la Eurovision de nouă ori, de la debutul său în 2007, iar cele mai bune rezultate le-a obţinut în 2010 și 2011 (locul 9). Georgia a reuşit să se califice la Marea Finală de şapte ori, iar singurul an în care nu a participat a fost în 2009. Finala Eurovision 2009 se ţinea la Moscova, iar melodia „We Don’t Wanna Put In” a stârnit o adevărată controversă din cauza versurilor. EBU a cerut schimbarea versurilor, iar în urma unui refuz a interzis piesa.

„Life Perfect”, alegerea GERMANIEI

După patru runde de eliminări, Levina a câştigat spectacolul selecţiei naţionale din Germania, Unser Song 201, cu melodia „Life Perfect”, a compozitorilor Lindy Robbins, Lindsey Ray şi Dave Bassett. Cunoscută artistă în ţara sa, Isabella Levina Lueen s-a născut în Bonn. De la nouă ani a studiat pianul şi a luat lecţii de voce, iar acum locuieşte în Berlin şi Londra, unde studiază managementul muzical.
Juriul selecţiei naţionale a fost format dintr-un grup de experți, printre care s-a numărat şi Lena, artista ce a adus trofeul Eurovision 2010 pentru Germania. Piesa câştigătoare a selecţiei naţionale a fost aleasă prin televoting, prin intermediul aplicației oficiale Eurovision.

„Dying To Try” va reprezenta IRLANDA

Brendan Murray, membru al formaţiei „Hometown” a fost ales de către radiodifuzorul RTÉ pentru a reprezenta Irlanda la Eurovision Song Contest 2017. Nominalizarea s-a făcut din decembrie 2016, iar de curând s-a aflat şi melodia: „Dying To Try”. În vârstă de 20 de ani, Brendan Murray s-a născut în Galway, în 1996. Din întâmplare, acesta este şi ultimul an în care Irlanda a câștigat Eurovision. Brendan este membru al formației „Hometown” încă de la 17 ani, o trupă de băieţi al cărui single de debut, „Where I Belong” (2014), a devenit cel mai rapid vândut single al unui artist irlandez. „Dying To Try” a fost scrisă în urma colaborării dintre compozitorul suedez Jörgen Elofsson şi compozitorul britanic James Newman. Melodia a fost aleasă din 320 de proiecte de către un juriu format din şase profesionişti.

SLAVKO KALEZIC și melodia „Space” vin din MUNTENEGRU

Slavko Kalezić, binecunoscut actor şi cântăreţ din Muntenegru, îşi va reprezenta ţara în 2017, la Eurovision Song Contest, din Kiev, cu melodia „Space”. Artistul a fost selectat din decembrie 2016 de către radiodifuzorul naţional RTCG, iar piesa „Space” este scrisă de Momčila Zekovića. Muntenegru a participat la Eurovision Song Contest de opt ori, de la debutul său în 2007 şi s-a calificat de două ori în marea finală: în 2014, cu piesa „Moj Svijet”, de Sergej Ćetković, și în 2015: Knez, cu „Adio”.

Din MAREA BRITANIE, LUCIE JONES cu „Never Give Up on You”

Lucie Jones va reprezenta Marea Britanie la Eurovision Song Contest 2017, cu melodia „Never Give Up on You”, iar BBC speră ca alegerea din acest an să revigoreze şansele Regatului Unit în competiţia europeană. Rezultatul selecţiei naţionale, „Eurovision: You Decide” a fost determinat 50% de juriu (format din opt profesionişti) şi 50% de televot. Melodia a fost scrisă în colaborare cu Emmelie de Forest, care a câştigat Eurovision Song Contest pentru Danemarca în 2013, cu melodia „Only Teardrops”. Versurile îi aparţin lui Laurie Martin.
Marea Britanie este membră „Big 5” şi este calificată automat în Marea Finală. Regatul Unit a participat la Eurovision Song Contest de 59 de ori, începând cu 1957. În această perioadă a câştigat competiţia de cinci ori: 1967, 1969, 1976, 1981 şi 1997 şi s-a clasat pe locul second de 15 ori. O singură dată, în 2003, a obţinut 0 puncte.

http://eurovisionworld.com
Albania, Austria, Azerbaijan, Armenia, Australia, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, FYR Macedonia, Finlada, Grecia, Georgia, Germania, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Portugalia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovenia, Suedia, Spania, San Marino, Ucraina, Ungaria.

7 aprilie 2017