images

EBU nu are încă „niciun plan” de a invita Kazahstanul sau Kosovo să concureze la Eurovision 2021

În timp ce Kazahstanul se pregătește intens pentru Eurovision Junior 2020, națiunea estică nu își va face debutul la Eurovision 2021, așa cum spera. EBU a confirmat că nu are „niciun plan” de a invita țara să concureze la Rotterdam, scrie wiwibloggs.

Același lucru este valabil și pentru radiodifuzorul Kosovo RTK. Într-o scurtă declarație, EBU a confirmat că niciuna dintre țări nu va primi o invitație pentru ediția din 2021: „În prezent, nu există planuri de a invita Kazahstanul sau Kosovo să participe la Eurovision Song Contest 2021."

La fel ca SBS-ul Australiei, Agenția Khabar din Kazahstan este doar un membru asociat al EBU și astfel - în teorie - grupul de referință al concursului Eurovision le-ar putea da invitația de a participa la Rotterdam.

Declarația EBU arată clar că participarea Kazahstanului la Eurovision Junior 2020 nu înseamnă o participare automată la Eurovision 2021.

Kazahstanul și-a arătat, în mai multe ocazii, intenția de a se implica la Eurovision. În 2017, radiodifuzorul Channel 31 a susținut că Kazahstan va trimite o delegație la Lisabona și va debuta la Eurovision 2019. Cu toate acestea, acest debut nu s-a întâmplat.

Încă nu pentru Kosovo

Declarația EBU înseamnă, de asemenea, că nu vom vedea nici Kosovo debutând la Eurovision. Spre deosebire de Kazahstan, radiodifuzorul RTK nu este nici membru asociat, nici membru complet al EBU.

RTK nu este, în prezent, în măsură să adere la EBU, deoarece nu este membru al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Și nu se poate alătura ITU, deoarece această uniune este deschisă numai statelor membre ale Națiunilor Unite, iar Kosovo nu este în prezent un stat membru al ONU.

În 2018, EBU a emis o declarație în care spunea că, deși RTK nu îndeplinea criteriile de aderare la EBU, „vor continua discuții constructive între EBU și RTK despre posibilitățile viitoare de cooperare mai strânsă.”

Deși Kosovo nu a mai putut concura la Eurovision, kosovarii au mai participat la competiție înainte, reprezentând alte țări. Printre exemple se numără Rona Nishliu pentru Albania în 2012 și Lindita Halimi pentru Albania în 2017.