images

Rotterdam, orașul-gazdă Eurovision 2021, intră parțial în carantină, pe fondul creșterii locale a cazurilor Covid-19

Republica Cehă a închis școlile, barurile și cluburile. Spitalele din Paris ar putea avea 90% din paturile de terapie intensivă ocupate până la sfârșitul săptămânii viitoare. Și cancelarul german Angela Merkel a spus că „urmărește cu mare îngrijorare” cum pandemia continuă în toată Europa.  Germania a raportat mai mult de 5.000 de cazuri noi de coronavirus pentru prima dată din aprilie.

De-a lungul continentului, țările se confruntă din nou cu o creștere accentuată a cazurilor Covid-19. Aceasta include țara gazdă a Eurovision 2021, Olanda. Orașul Rotterdam a intrat parțial în carantină, după ce măsurile recent adoptate nu au reușit să reducă numărul îmbolnăvirilor pe plan local. Deși numărul de cazuri COVID-19 a scăzut pe tot parcursul verii, Olanda a înregistrat o creștere în ultimele câteva săptămâni. Drept urmare, țara rămâne una dintre cele mai afectate în prezent în Europa.

În urma creșterii, guvernul olandez a anunțat câteva noi măsuri pe 13 octombrie. Cafenelele și restaurantele trebuie să se închidă, iar vânzarea și deținerea publică de alcool sunt interzise după ora 20:00. În plus, teatrele și locurile unde se ascultă muzică nu au voie să aibă un public de peste treizeci de persoane.

Rotterdam intră în carantină pe fondul creșterii cazurilor

Rotterdam și zona mai largă Rotterdam-Rijnmond a fost una dintre cele mai afectate din Olanda. Drept urmare, oficialii au mutat regiunea Rotterdam-Rijnmond la nivelul de alertă „Zeer ernstig” („Foarte alarmant”). Aceasta este cea mai rea categorie din sistemul olandez. Alte mari orașe olandeze, cum ar fi Utrecht, Haga și Amsterdam, au fost, de asemenea, mutate în această categorie.

Ministrul Sănătății, Hugo de Jonge, a sugerat că această carantinare va dura probabil patru săptămâni. Peste două săptămâni, guvernul olandez intenționează să revizuiască și să ajusteze restricțiile, după cum este necesar. Acest lucru ar putea însemna că țara sau părți ale țării ar putea trece la un blocaj total, dacă situația nu se îmbunătățește.

Ce înseamnă acest lucru pentru Eurovision 2021?

Este evident că este prea devreme pentru a face o predicție sau pentru a estima ce înseamnă acest lucru pentru Eurovision 2021. Concursul este încă la mai mult de jumătate de an distanță și, așa cum am văzut cu toții, această pandemie se schimbă de la o săptămână la alta, de la o zi la alta. Un lucru este cert: criza COVID-19 este departe de a fi terminată.

Din fericire, echipa din spatele Eurovision 2021 lucrează cu acest lucru în minte de luni de zile. În septembrie, comitetul de organizare a prezentat patru scenarii diferite pentru organizarea concursului la Rotterdam, asigurând că Eurovision se va concretiza într-un fel sau altul.

Chiar și așa, este de înțeles că mulți fani cred că probabilitatea Scenariului A - un Eurovision pe scară largă cu audiență normală - a scăzut în lumina evenimentelor recente.

Scenariul A ar deveni, desigur, mult mai probabil, dacă un vaccin COVID-19 ar fi utilizat pe scară largă la începutul anului 2021. Dezvoltarea vaccinului continuă în întreaga lume, dar a avea un vaccin până în primăvară nu este în niciun fel garantat. În ultimele zile, două studii promițătoare privind vaccinul - inclusiv unul condus de gigantul farmaceutic Johnson & Johnson - au fost suspendate în urma unor probleme de siguranță.

În cadrul unei conferințe de presă din 13 octombrie, ministrul olandez al sănătății a estimat că un vaccin va fi lansat cel mai devreme în primăvara anului 2021 și numai pentru persoanele cele mai vulnerabile, aflate în stadiile inițiale.