images

Sondaj Ipsos Eurovision: „Waterloo” piesa favorită, „Fairytale” preferata Rusiei | VIDEO

La începutul primăverii, Ipsos a derulat un sondaj în 28 de țări diferite de pe glob pentru a afla ce știe și crede o persoană obișnuită despre concursul Eurovision.

Peste 20.000 de oameni au participat la sondajul Ipsos Eurovision. Ipsos a cercetat percepția asupra 11 țări care participă la Eurovision - Australia, Belgia, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia, Rusia, Spania și Suedia - și Ungaria. De asemenea, au votat în sondaj SUA, Canada, Arabia Saudită, Turcia, India, Malaezia, Chile, Peru, Columbia, Mexic, Coreea de Sud, Brazilia, Africa de Sud, Argentina și Japonia.

Percepția asupra Eurovision

Ipsos și-a început sondajul întrebându-i pe oameni în ce măsură știu de existența Eurovision Song Contest. În mod surprinzător, respondenții europeni erau mult mai informați decât restul lumii.

Ipsos a constatat că rușii și polonezii sunt cei mai informați, 99% dintre respondenții acestor țări fiind declarând că știu ce este Eurovisionul. Dintre țările chestionate, Suedia a arătat cel mai mult interes pentru urmărirea concursului, 86% dintre suedezii întrebați spunând că au vizionat show-ul cel puțin o dată. La polul opus se află italienii, 26% dintre respondenții Italiei afirmând că nu au auzit niciodată de Eurovision - chiar dacă țara lor a început să participe la concurs încă de la debutul său în 1956.

În afara Europei, respondenții chinezi și saudiți au susținut că au urmărit sau auzit de Eurovision. Surprinzător, deși concursul a fost promovat în Statele Unite în ultimii ani, Netflix dobândind drepturile de difuzare, doar 20% dintre americani știu despre existența show-ului, doar 6% afirmând că l-au vizionat vreodată. Numai Japonia stă mai prost, sondajul arătând că doar 4% dintre cei chestionați au spus că au urmărit, măcar o dată, show-ul.

Emoții legate de posibilii câștigători

Respondenții au fost întrebați cum se vor simți dacă țara lor va câștiga Eurovision 2020. Italienii au fost cei mai încrezători, 31% dintre aceștia răspunzându-se că se vor simți încântați dacă Ialia ia trofeul. Întrucât sondajul a fost realizat între 20 februarie și 3 martie, la câteva săptămâni după ce Diodato a câștigat Sanremo 2020 cu „Fai rumore”, respondenții italieni s-au declarat entuziaști și încrezători în șansa lui de a câștiga și Eurovision.

Alături de Italia, polonezii și rușii păreau să fie cei mai entuziaști în legătură cu artiștii lor. 71% dintre polonezi și 62% dintre ruși au declarat că se vor simți foarte bine dacă reprezentanții lor vor lua trofeul concursului.

Cât privește Germania, Marea Britanie, Franța și Suedia, respondenții lor nu s-au declarat la fel de entuziaști.

Cele mai populare cântece câștigătoare Eurovision

Ipsos nu a întrebat doar despre percepția asupra concursului, ci și despre piesele de podium pe care respondenții le iubesc cel mai mult.

Dintre piesele câștigătoare ale concursului, de-a lungul timpului, „Waterloo” (1974) al celebrei trupe ABBA, a fost declarată favorita oamenilor în zece din unsprezece țări. Excepția a fost Rusia, unde „Fairytale” al lui Alexander Rybak a fost considerat cel mai bun câștigător al concursului din toate timpurile.

Loreen și al ei hit "Euphoria" (2012) a fost în top trei favorite în fiecare țară, terminând pe locul doi în general.

În Italia, „Nel blu dipinto di blu” de Dominico Modugno s-a făcut remarcat, cu 43% dintre respondenți situându-l în top 3. „Soldi” de Mahmood a fost a doua piesă Eurovision cea mai iubită din Italia.