images

Eurovision 2023: Glasgow și Liverpool au fost alese ca orașe gazdă

Eurovision Song Contest 2023 va fi găzduit fie la Glasgow, fie la Liverpool.

În urma unui proces inițial de licitație, EBU și BBC au anunțat că Glasgow și Liverpool sunt ultimele două orașe aflate în cursa pentru a găzdui Eurovision 2023. Cele două orașe au fost alese dintr-o listă inițială de șapte orașe selectate. Orașele care nu au fost selectate au fost:

Birmingham

Leeds

Manchester

Newcastle

Sheffield

Martin Österdahl, supraveghetor executiv pentru Eurovision Song Contest, a comentat despre procesul de licitație:

„EBU (Uniunea Europeană de Radiodifuziune) dorește să mulțumească călduros tuturor celor 7 orașe britanice care au depus atât de mult efort și entuziasm în ofertele lor de a găzdui concursul Eurovision de anul viitor în numele Ucrainei. Apreciem foarte mult cooperarea lor și calitatea și creativitatea tuturor ofertelor primite. Eurovision Song Contest este cea mai complexă producție TV din lume, cu cerințe logistice foarte specifice pentru a găzdui aproximativ 40 de delegații și mii de echipaje, voluntari, presă și fani. Suntem încrezători că ultimele noastre două orașe sunt cele mai bine plasate pentru a face față acestei provocări și așteptăm cu nerăbdare să ne continuăm discuțiile pentru a alege pe cel care va organiza cel mai mare eveniment muzical din lume în luna mai.”

Phil Harrold, președintele Comitetului de selecție a orașului gazdă al BBC, a adăugat:

„Mulțumim tuturor celor 7 orașe din Marea Britanie care au demonstrat entuziasmul și pasiunea pentru Eurovision care există în Marea Britanie. Am fost incredibil de impresionați de calitatea și creativitatea tuturor ofertelor orașului, într-un domeniu extrem de competitiv. Eurovision Song Contest este un eveniment foarte complex, iar Liverpool și Glasgow au cea mai puternică ofertă generală; vom continua discuțiile cu ei pentru a stabili eventualul oraș gazdă. Suntem hotărâți să facem din Eurovision Song Contest 2023 unul care să reflecte atât poziția câștigătoare a Ucrainei, cât și un eveniment la care toată Marea Britanie poate participa.”

Vor avea loc acum discuții ulterioare cu oficialii din Glasgow și Liverpool. O decizie finală asupra orașului care va găzdui Eurovision 2023 va fi luată în câteva săptămâni.

Concursul din 2023 va fi primul concurs (începând din 1979) în care țara câștigătoare nu a putut găzdui următorul concurs. Este a șasea ocazie în care o altă țară a găzduit, după ce țara gazdă inițială nu a putut, după Țările de Jos în 1960, Franța în 1963, Monaco în 1972, Luxemburg în 1974, Israelul în 1980 și Ucraina în 2023. Concursul va extinde, de asemenea, recordul Regatului Unit de a găzdui Eurovision de 9 ori.

Orchestra Kalush a câștigat Eurovision Song Contest 2022 cu piesa „Stefania”. A fost a treia victorie a Ucrainei în istoria concursului.

 

Sursa:eurovoix.com