images

Albania: Mai multe detalii despre Festivali i Këngës 62 au fost anunțate, inclusiv o schimbare în lista participanților

Câteva personalități de renume din industria muzicală albaneză, implicate în Festivali i Këngës 62, au dezvăluit informații noi despre finala națională a Albaniei pentru Eurovision 2024.

Bojken Lako (directorul artistic al Festivali i Këngës 62) și Enkel Demi (scenaristul Festivali i Këngës 62) au ținut o conferință de presă în legătură cu ediția din 2023 a Festivali i Këngës. Alături de ei s-au aflat cântărețul și compozitorul albanez celebru și participant la FiK62, Elton Deda, noua prezentatoare Adriana Matoshi și renumitul regizor albanez Pali Kuke.

La începutul conferinței de presă, Bojken Lako a subliniat importanța Festivali i Këngës și angajamentul managementului RTSH pentru FiK62 la cel mai înalt nivel în finala națională. A declarat: “Am început munca acum câteva luni. A fost o călătorie plină de provocări până la selecția materialelor pentru a avea cea mai bună prezentare posibilă pentru această ediție.”

Enkel Demi a vorbit apoi. A menționat că juriul Festivali i Këngës 62 va avea o “misiune dificilă” și a afirmat că ediția din 2023 va fi o “ediție extraordinară”: “Este un eveniment important pentru întreaga piață muzicală. Festivalul are propriile sale dificultăți. Mă întorc ca scenarist la acest festival. Cea mai puternică armă a noastră în acest festival va fi muzica, și aici prevăd că juriul vostru va avea o misiune dificilă în alegerea premiului întâi.”

Pali Kuke a continuat cu discuții despre faima obținută prin finala națională albaneză, afirmând că “oricine pășește pe această scenă devine VIP pentru restul vieții lor”: “Această faimă îi însoțește când intră pe această scenă. Este unul dintre cele mai vechi festivaluri din Europa. Cu 20 de ani în urmă am mers pentru prima dată la festivalul european [Eurovision Song Contest]. Există materiale muzicale foarte bune, dar vor fi și multe spectacole. Cu toate acestea, surprizele nu vor fi dezvăluite încă.”

Adriana Matoshi a vorbit despre provocările și privilegiul de a reprezenta muzica albaneză prin Festivali i Këngës în “Tărâmurile Albanilor”. Adriana va face parte din echipa de prezentatori la Festivali i Këngës 62 pentru prima dată: “Voi fi o nouă prezentatoare, participând la acest eveniment pentru prima dată în viața mea. Este o provocare mare pentru mine, dar ca persoană îmi plac provocările. Abia aștept să înceapă Festivalul și să mă bucur de cântecele pe care le-ați selectat. Mult noroc tuturor și sper să ne bucurăm împreună.”

Cunoscutul muzician Elton Deda va fi dirijorul orchestrei și pianistul pentru Fik62. El a menționat că, prin Festivali i Këngës, trebuie să existe un standard înalt pentru muzica albaneză. El speră ca festivalul de muzică albaneză să “meargă în direcția corectă”: “Ideea acestui festival ’62 este să creăm un standard pentru a ne îndrepta spre muzica albaneză corectă… Acesta este mesajul meu pentru toți. Am făcut parte din comisia de selecție, departe de prejudecăți, dar orientați către muzica pop și pe care o auzim astăzi în lume și care transmite mesaje frumoase, și asta ar trebui să urmărim.”

De asemenea, s-a anunțat că doi dintre artiștii anunțați anterior s-au retras, Kejsi Tola și Samanta Karavella. Aceștia au fost înlocuiți de PeterPan Quartet și Irma Lepori. De asemenea, a fost anunțată ordinea de desfășurare pentru primele două seri ale concursului.

Prima seară:

1 Stivi Ushe - “Askush si ty” (Nimeni ca tine)

2 Besa Kokëdhima - “Zemrën n’dorë” (Inima în mână)

3 Mal Retkoceri - “Çmendur” (Nebun)

4 Eldis Arnjeti - “Një kujtim” (O amintire)

5 Shpat Deda - “S’mund të fitoj pa ty” (Nu pot câștiga fără tine)

6 Jehona Ponari - “Evol” (Evoluează)

7 PeterPan Quartet

8 Festina Mejzini - “Melos”

9 Kastro Zizo - “2073”

10 Luan Durmishi - “Përsëritja” (Repetiție)

11 Melodajn Mancaku - “Nuk jemi ne” (Nu suntem noi)

12 Olsi Ballta - “Unë” (Eu)

13 Andi Tanko - “Herë pas here” (Din când în când)

14 Sergio Hajdini - “Uragan” (Uragan)

15 Santino De Bartolo - “Dua të rri me ty” (Vreau să rămân cu tine)

16 Olimpia Smajlaj - “Asaj” (Ei)

Iată ordinea de desfășurare pentru a doua seară a Festivali i Këngës 62:

1.         Irma Lepori

2.         Sardi Struga - “Boshatisur” (Gol)

3.         Erina & The Elementals - “Jetën n’Skaj” (Viața la margine)

4.         Kleansa Susaj - “Pikturë” (Pictură)

5.         Arsi Bako - “Zgjohu” (Trezește-te)

6.         Tiri Gjoci - “Në ëndërr” (Într-un vis)

7.         Besa Krasniqi - “Esenciale” (Essențial)

8.         Bledi Kaso - “Çdo gjë mbaroi” (Totul s-a terminat)

9.         Troy Band - “Horizonti i ëndrrave” (Orizontul viselor)

10.       Martina Serreqi - “Vetëm ty” (Doar tu)

Festivali i Këngës 62 va avea loc între 19 și 22 decembrie în Palatul Congreselor din Tirana.

***

Sursa: eurovoix.com