images

EBU a emis o declarație privind tratamentul artiștilor la Eurovision 2024

Declarația, publicată pe site-ul Eurovision și pe toate platformele de socializare, afirmă că abuzul „inacceptabil” îndreptat către artiști, din cauza participării Israelului la concurs, trebuie să înceteze.

EBU clarifică faptul că artiștii care concurează nu au „niciun rol în această decizie”. Această declarație este primul comunicat de presă oficial făcut de Uniunea Europeană de Radiodifuziune referitor la participarea Israelului la Concursul Muzical Eurovision.

Având în vedere situația din Israel și Gaza, unii au cerut excluderea Israelului din Concursul Muzical Eurovision 2024. Mulți au contactat televiziunile și delegațiile lor cerându-le să ia în considerare retragerea Israelului din concurs, sau au exercitat presiunii asupra EBU pentru a interzice participarea  acestei țări la concurs. Mulți au cerut și artiștilor să fie împotriva implicării Israelului.

Mai mulți dintre artiștii care concurează, inclusiv Olly Alexander din Marea Britanie, Bambie Thug din Irlanda, Windows95Man din Finlanda și mulți alții, au emis o declarație în apărarea participării lor, spunând că „nu se simt confortabil să tacă” în situația actuală. Cu toate acestea, unele apeluri către artiști, pentru a exercita o presiune suplimentară asupra EBU, au devenit abuzive. Mulți artiști au primit comentarii pline de ură pe rețelele lor de socializare în legătură cu situația, iar o protestatară la evenimentul de duminică - al petrecerii Eurovision din Londra - a cerut în mod expres lui Olly Alexander să boicoteze concursul.

Ca parte a răspunsului EBU la abuz, site-ul Eurovision are acum și o pagină de Întrebări Frecvente legate de participarea Israelului la Eurovision 2024. Această pagină include declarații despre motivele acceptării piesei Israelului, a dreptului postului de televiziune Kan de a concura, dar și despre  securitatea evenimentului.

Concursul Muzical Eurovision va avea loc în Malmö, Suedia, începând cu semifinalele marți, 7 mai și joi, 9 mai, înainte de Marea Finală de sâmbătă, 11 mai.

 

Sursa: eurovoix.com