images

EBU clarifică regulile privind folosirea autotune-ului la Eurovision

Uniunea Europeană de Radiodifuziune a dat mai multe detalii despre regulile privind folosirea autotune-ului la Concursul Muzical Eurovision.

Autotune-ul, procesul prin care vocile pot fi corectate în direct pe scenă, a fost interzis la Eurovision pentru interpretările live.

Cu toate acestea, finala națională norvegiană, Melodi Grand Prix, a adoptat autotune-ul în ultimii ani. Competiția permite folosirea autotune-ului în toate interpretările, în ciuda faptului că utilizarea sa este interzisă la Eurovision.

În urma acestui lucru, postul norvegian de televiziune TV2 a cerut Uniunii Europene de Radiodifuziune - care stabilește și impune regulile Eurovisionului - să clarifice regulile lor privind autotune-ul.

În răspunsul său, EBU a anunțat regulile complete privind autotune-ul. Morten Thomassen, președintele clubului norvegian MGP, a declarat că este „prima dată când au clarificat atât de mult aceste reguli”.

Totuși, EBU, deși interzice „manipularea” interpretării live în spectacol, acceptă ca autotune-ul să fie permis în anumite circumstanțe.

Regulile privind folosirea autotune-ului la Eurovision sunt:

◦ Vocea live este foarte importantă în formatul nostru și în tradiția competiției. Calitatea vocii  reprezintă o mare parte din evaluarea generală a interpretării, atât pentru juriu, cât și pentru publicul de acasă, a declarat departamentul de comunicare al EBU pentru TV 2, subliniind că:

◦  Interpretarea trebuie să aibă loc live și fără manipulare.

◦ Autotune-ul poate fi folosit ca efect sonor pe anumite părți ale unei piese, dar nu permitem să corecteze tonul solistului sau al corului solist pe parcursul întregii piese.

Aceasta înseamnă că autotune-ul este permis la Eurovision - într-un mod limitat. Autotune-ul nu poate fi folosit pentru a schimba interpretarea live, dar poate fi utilizat pentru a o îmbunătăți prin efecte.

Melodi Grand Prix intenționează să continue să permită autotune-ul în cadrul competiției. Thomasson, care a cerut NRK să interzică autotune-ul la MGP anul trecut, a declarat pentru TV2:

„Încă nu sunt fan, dar, din păcate, va rămâne aici.”

Norvegia a fost foarte vocală în ultimii ani cu privire la regulile Concursului Muzical Eurovision. Șeful delegației țării, Stig Karlsen, a cerut schimbarea sistemului de vot pentru a reduce puterea juriilor internaționale, iar postul de televiziune NRK a propus această schimbare EBU-ului.

Dacă regulile Concursului Muzical Eurovision urmează să se schimbe, acestea trebuie confirmate de Grupul de Referință al Concursului Muzical Eurovision. Acest grup se întâlnește în ianuarie pentru a finaliza regulile fiecărui concurs, ceea ce înseamnă că am putea aștepta un anunț în acea perioadă, dacă vor exista modificări în regulile concursului pentru 2024.

 

Sursa: eurovoix.com