images

Estonia: A început înscrierea la Eesti Laul 2024

Pe 15 septembrie 2023, s-a dat startul înscrierii la Eesti Laul 2024, procesul de selecție a Estoniei pentru Eurovision.

ERR a început înscrierea la selecția națională pentru Concursul Eurovision 2024. Perioada de înscriere este valabilă până la data de 23 octombrie, ora 11:00 CEST. Până pe 21 octombrie, taxa de participare este de 50 EUR pentru melodiile în limba estonă și 100 EUR pentru melodii în alte, sau mai multe limbi. În ultimele două zile, respectiv 22 și 23 octombrie, taxa de participare se dublează la 100 EUR pentru melodiile în limba estonă și 200 EUR pentru melodiile în alte, sau mai multe limbi.

Atât cetățenii, cât și rezidenții Estoniei sunt eligibili, pot participa la Eesti Laul ca interpreți sau compozitori. Nerezidenții pot participa și ca interpreți sau compozitori, cu condiția ca melodia să aibă mai mulți compozitori estonieni decât non-estoni. Atât interpreții, cât și compozitorii pot trimite până la cinci melodii fiecare.

Cei 20 de participanți selectați vor fi anunțați cel târziu pe 8 noiembrie 2023 și vor fi dezvăluiți publicului până la 8 decembrie 2023. De asemenea, Radio 2 va promova unele dintre melodiile alese.

ERR a anunțat și câteva modificări la formatul Eesti Laul pentru 2024. Din cele 20 de piese concurente, 15 vor participa în semifinala din 20 ianuarie la Tartu. Cinci dintre aceste melodii se vor califica pentru finala de pe 17 februarie de la Tallinn, unde li se vor alătura cinci finaliști precalificați. În timpul finalei, un juriu internațional și votul publicului vor selecta trei dintre cei zece finaliști pentru a trece în superfinală. Numai votul publicului va decide câștigătorul superfinalei și înscrierea Estoniei la Eurovision 2024.

Karmel Killandi, redactor-șef al programelor de divertisment pentru ERR, a explicat modificările de format:

„Având în vedere lumea în schimbare și mediul economic complex, suntem mai reținuți și noi, dar aducem în prim plan noua muzică estonă în cel mai bun mod posibil. Și ce loc mai bun pentru a căuta o melodie care se îndreaptă spre Europa decât Tartu, una dintre Capitalele Culturale Europene în 2024.”

Alika a reprezentat Estonia la Eurovision 2023, „Bridges” ocupând locul 8 cu 168 de puncte.

Estonia la Eurovision Song Contest

Estonia a debutat la Eurovision Song Contest în 1994 alături de alte șase țări. La concursul de la Dublin au fost reprezentați de Silvi Vrait, care a terminat pe ultimul loc, cu doar 2 puncte. În 2001, Estonia a câștigat pentru singura dată Eurovision Song Contest. Tanel Padar, Dave Benton și 2XL au interpretat piesa „Everybody” și au obținut o victorie surpriză la Copenhaga. După succesul de la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000, Estonia nu mai a reușit să se califice în finala din 2004-2008. În 2009, Estonia a lansat o nouă emisiune de selecție, Eesti Laul, și de atunci s-a calificat în finală în nouă din paisprezece încercări.

***

Sursa: eurovoix.com

Sursa imaginii: Sarah Louise Bennett