images

Eurovision 2024: tragerea la sorți a semifinalelor programată pentru 30 ianuarie 2024

Tragerea la sorți a semifinalelor pentru cea de-a 68-a ediție a Concursului Muzical Eurovision urmează să aibă loc la sfârșitul lunii ianuarie.

Tragerea la sorți va determina amplasarea în semifinale pentru cele 31 de țări participante, care vor trebui să concureze pentru un loc în finala mare.

Ce este tragerea la sorți?

Având prea multe țări pentru a se încadra într-o singură finală mare, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) efectuează o tragere la sorți pentru a împărți țările care nu sunt precalificate pentru finală în două semifinale.

Țările sunt organizate în grupuri în funcție de modelele lor istorice de votare, asigurând o combinație diversă în fiecare semifinală. Această împărțire adaugă un element de imprevizibilitate, dispersând tarile care se susțin tradițional una pe cealaltă.

Pe scurt, grupele sunt atent elaborate și aprobate de Supraveghetorul Executiv al Concursului (Martin Österdahl) și de Președintele Grupului de Referință (Bakel Walden, din partea Swiss SSR SRG). Ele vor garanta corectitudine și transparență în proces.

În plus, tragerea la sorți nu determină doar semifinala pentru tarile participante, ci dictează și semifinala în care ‘Big Five’ (Franța, Germania, Italia, Spania și Regatul Unit) și țara gazdă (Suedia) își vor transmite emisia. Tragerea la sorți determină, de asemenea, semifinala în care aceste șase țări vor vota.

***

Sursa: eurovoix.com