images

Icelanda: Hera Björk a câștigat Söngvakeppnin 2024| VIDEO

Marea Finală a Söngvakeppnin 2024, a fost  câștigată de Hera Björk, la Reykjavik, Islanda, duminică, 3 martie.

Spre deosebire de anii trecuți, finala națională nu a servit drept metodă definitivă de selectare a melodiei Islandei la Eurovision Song Contest în 2024. Din cauza situației actuale din Israel și Gaza, radiodifuzorul islandez RÚV a anunțat că decizia finală privind participarea la Eurovision va fi stabilită în comun de radiodifuzor și câștigătorul Söngvakeppnin 2024.

După semifinalele desfășurate la studiourile Truenorth, finala Söngvakeppnin a revenit la Laugardalshöll, situat în partea de est a capitalei islandeze, Reykjavík, locul său tradițional de desfășurare.

Din cele două semifinale, cinci artiști au avansat cu succes în marea finală. În primul tur de scrutin, rezultatele au fost determinate de 50% vot public și 50% vot juriu. Rezultatele au fost următoarele:

VÆB – „Bíómynd” (Film)

Hera Björk – „Scared of Heights” – Finalist

ANITA – „Cădere”

Bashar Murad – „Vestul Sălbatic” – Finalist

Sigga Ózk – „În atmosferă”

În turul al doilea, punctele din primul tur au fost combinate cu votul publicului din turul doi pentru a obține rezultatele finale:

Hera Björk – „Scared of Heights” – Câștigătoare

Bashar Murad – „Vestul Sălbatic”

 

Publicul s-a delectat cu aparițiile invitaților lui Diljá (Islanda 2023) și Selma (Islanda 1999 și 2005). Gazdele nopții au fost Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson și Unnsteinn Manuel Stefánsson.

Hera Björk a mai reprezentat Islanda la Eurovision Song Contest și în 2010 cu „Je ne sais quoi”, unde a terminat pe locul 19 la Oslo. De asemenea, ea a cântat pentru Islanda la concursul din 2008, 2009 și 2015 și a terminat pe locul 2 în selecția daneză în 2009.

 

Sursa: eurovoix.com