images

Începe sezonul Eurovision Song Contest 2024

Orice melodie lansată începând cu 1 septembrie este eligibilă pentru concursul 2024, care va avea loc la Malmö, Suedia, în luna mai a anului viitor.

Regulamentul Eurovision Song Contest prevede:

Cântecele (versurile și compozițiile muzicale) trimise pentru a reprezenta țara la ESC trebuie să fie originale și nu trebuie să fi fost lansate și/sau interpretate public parțial sau integral înainte de 1 septembrie.

Suedia a câștigat dreptul de a găzdui Eurovision Song Contest 2024 după ce a câștigat concursul din 2023 de la Liverpool, Regatul Unit. După ce cântecul lui Loreen „Tattoo” a fost anunțat drept câștigător, au început pregătirile pentru ca Suedia să găzduiască concursul.

Un proces de licitație a fost organizat de postul gazdă, SVT, patru orașe fiind selectate: Göteborg, Malmö, Örnsköldsvik și Stockholm. După ce a luat în considerare fiecare ofertă, a fost anunțat pe 7 iulie că Malmö va fi orașul gazdă pentru Eurovision 2024.

După ce au fost anunțate rezultatele Eurovision 2023, a existat o controversă în jurul câștigătorului. Deși Loreen a câștigat concursul la general, finlandezul Käärijä câștigase votul publicului cu o marjă considerabilă. Drept urmare, unii fani s-au plâns pe rețelele de socializare că rezultatele sunt nedrepte față de Finlanda, care a primit cel mai mult sprijin din partea publicului.

De concursul de la Liverpool, s-a discutat despre sistemul de vot al Eurovision. Unii oameni, inclusiv șeful delegației din Norvegia, Stig Karlsen, au cerut reducerea ponderii voturilor juriului asupra rezultatului, în timp ce alții au cerut chiar eliminarea totală a juriilor.

În timpul verii, s-a anuntat că Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) evaluează modificările aduse sistemului de vot al juriului pentru Concursul Eurovision. Cu toate acestea, orice modificare a regulilor competiției trebuie să fie ratificată de Grupul de referință al Eurovision Song Contest și încă nu au fost anunțate modificări.

Alte schimbări despre care s-a zvonit includ postul gazdă, SVT, care caută să scurteze durata Marii Finale cu până la o oră. Au existat zvonuri că EBU, care organizează concursul, ia în considerare interzicerea inteligenței artificiale (AI) în competiție.

Cine va concura la Eurovision 2024?

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează Eurovision, nu a anunțat încă cine va concura în 2024. Cu toate acestea, asta nu împiedică posturile publice de televiziune să-și comunice individual planurile înainte.

Belgia a confirmat că Mustii va fi participantul lor la Eurovision 2024.

 

foto credit: EBU / Sarah Louise Bennett