images

Islanda: Participarea la Eurovision 2024, nesigură

Islanda nu mai este sigură ca o să participe la Concursul Muzical Eurovision 2024 din Malmö, Suedia.

Postul de televiziune islandez, RÚV, a anunțat astăzi pe site-ul său că decizia finală va fi luată în consultare cu câștigătorul Söngvakeppnin 2024.

Ca urmare, RÚV anunta că “s-a decis să se rupă legătura dintre Concursul Muzical și participarea Islandei la Eurovision”. Acest lucru înseamnă că, în timp ce Söngvakeppnin va avea loc, nu mai este garantat să fie si procesul de selecție al Islandei pentru Eurovision.

Motivul dat de televiziune este situația în curs în Israel și Gaza, și îngrijorările pe care cetățenii Islandei le-au exprimat cu privire la implicarea Israelului în concurs.

Stefán Eiríksson, Directorul General al RÚV, a confirmat astăzi în timp ce apărea în “Síðdegisútvárp” că postul de televiziune a transmis aceste îngrijorări Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU).

El spune că artiștii care s-au înscris la Söngvakeppnin sunt îngrijorați de situație:

“Ei [concurenții] se înscriu cu scopul de a deveni contribuția Islandei la Eurovision. Sunt îngrijorați de starea lucrurilor la fel ca și noi. Aceasta a fost pregătirea noastră pentru Eurovision și am anunțat că intenționăm să participăm la Eurovision fără niciun fel de schimbări, dar nu știm ce aduce viitorul.”

Din acest motiv, RÚV a luat decizia de a transforma Söngvakeppnin într-o competiție separată de Eurovision, cel puțin momentan. Odată ce concursul se încheie, televiziunea și câștigătorul, care ar avea dreptul să reprezinte Islanda la Eurovision, vor decide împreună dacă Islanda va concura în concurs.

Pentru moment, asta înseamnă că participarea Islandei la Eurovision 2024 va fi nesigură până în mijlocul lunii martie.

Postul public de televiziune al Islandei a fost supus unei presiuni semnificative să solicite retragerea Israelului din Eurovision 2024 sau să boicoteze concursul în întregime.

Asociația Autorilor și Compozitorilor din Islanda (ISAC) a cerut RÚV să boicoteze Eurovision 2024 dacă Israelul nu este descalificat. Între timp, o petiție care cere descalificarea Israelului a fost semnată de aproape 10.000 de islandezi, adică aproximativ 2,5% din populația țării.

Bragi Valdimar Skúlason, președintele Asociației Compozitorilor și Textierilor, crede că este o “problemă extrem de complexă”:

“Suntem destul de îngrijorați de presiunea care va fi și de situația care va fi atunci. Aceasta este o decizie uriașă de luat și, sperăm, RÚV va avea grijă de câștigător, oricine ar fi, și îl va sprijini în luarea unei decizii.”

În timp ce participarea Islandei la Eurovision este acum nesigură, Söngvakeppnin 2024 se va desfășura așa cum a fost planificat. Melodiile și artiștii care vor participa în competiție urmează să fie dezvăluite sâmbătă, 27 ianuarie.

***

Sursa: eurovoix.com