images

Israel: Dacă le este interzis cântecul, KAN confirmă că Israelul se va retrage de la Eurovision 2024

KAN, postul israelian, a declarat că Israelul se va retrage de la Eurovision 2024 dacă li se va cere să facă modificări la cântecul lor.

Radiodifuzorul a declarat că melodia – care se numește „Ploaie de octombrie” – nu va fi schimbată chiar dacă Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) o va descalifica din concurs.

Radiodifuzorul și-a subliniat poziția într-un articol publicat pe site-ul său, în care spune:

„Trebuie remarcat faptul că, în ceea ce privește Israel Broadcasting Corporation, nu există intenția de a înlocui cântecul. Adică, dacă nu este aprobat de către Uniunea Europeană de Radiodifuziune, Israelul nu va participa la competiția care va avea loc în Suedia în luna mai.

Dacă va fi aprobat de EBU, „Ploaie de octombrie” va fi interpretat de Eden Golan. Cu toate acestea, rapoartele atât din Israel, cât și din întreaga lume sugerează că EBU ia în considerare posibilitatea interzicerii cântecul.

Într-o declarație pentru Huffington Post, EBU a confirmat că evaluează versurile piesei:

„EBU este în prezent în proces de examinare a versurilor, un proces care este confidențial între EBU și radiodifuzor, până când se ia o decizie finală. Toți radiodifuzorii au obligația de a trimite cântecul înscris în concurs până la data de 11 martie. Conform regulilor Concursului, dacă o melodie este considerată inacceptabilă, din orice motiv, radiodifuzorilor li se oferă posibilitatea de a trimite o nouă melodie sau versuri noi.”

În timp ce EBU a declarat că Israelul are șansa de a schimba versurile în cazul în care „October Rain” ar fi interzis, radiodifuzorul spune că nu va face acest lucru, ceea ce ar crea condițiile pentru retragerea Israelului de la Eurovision 2024.

Guvernul israelian a reacționat la anunțul KAN. Miki Zohar, ministrul Culturii și Sportului, spune că „intenția Uniunii Europene de Radiodifuziune de a descalifica melodia israeliană pentru Eurovision este scandaloasă”. El spune:

„Cântecul Israelului, care va fi interpretat de Eden Golan, este emoționant și exprimă sentimentele oamenilor și ale țării, în aceste zile, și nu este un cântec politic. Fac un apel la Uniunea Europeană de Radiodifuziune să continue să acționeze profesional și neutru și să nu lase politica să influențeze arta.”

Una dintre principalele regulile ale Eurovision Song Contest este că orice melodie concurentă nu poate conține mesaje politice deschise. Mai multe cântece au trebuit schimbate pentru a respecta aceste reguli, inclusiv „Face the Shadow” din Armenia, în 2015, sau au fost interzise complet, cum ar fi cântecul Georgiei, în 2009 și cântecul Belarusului, în 2021.

În cazul Israelului, EBU a cerut revizuirea cântecul în avans, pentru a se asigura că nu conține niciun mesaj politic. Mulți au făcut o paralelă între titlul cântecului, „Ploaie de octombrie”, și atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie.

Cum războiul din Gaza a început pe 7 octombrie, participarea Israelului la Eurovision a devenit un subiect controversat. Mulți artiști, muzicieni și fani din toată Europa au cerut ca Israelul să fie exclus din competiție din cauza implicării în acțiuni militare.

Finala națională a Israelului, HaKokhav HaBa, care este difuzată de Keshet 12, dar folosită ca selecție Eurovision în colaborare cu KAN, a prezentat imagini cu judecători și militanți în uniforme militare, care promovează, în mod deschis, Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

Acest lucru a determinat unele organizații media Eurovision, inclusiv Eurovoix, să limiteze substanțial acțiunea Israelului în cadrul Eurovision.

Unii dintre artiștii Eurovision din acest an, inclusiv Windows95Man din Finlanda și SABA din Danemarca, au spus că s-au gândit dacă a concura la Eurovision este lucrul corect, în condițiile în care Israelul rămâne implicat.

Totuși, niciun radiodifuzor sau artist nu a decis să boicoteze Eurovisionul. Din cauza implicării Israelului, Islanda a anunțat că urmează să ia o decizie finală cu privire la participarea câștigătorul finalei naționale, Söngvakeppnin 2024, la Eurovision.

Participarea Israelului la Eurovision Song Contest 2024 a devenit extrem de incertă. Dacă  Uniunea Europeană de Radiodifuziune consideră că „Ploaia de octombrie” are o conotație politică, este foarte probabil ca Israelul să se retragă din concurs.

 

Sursa imagine: Keshet / Shay Franco | Sursa: KAN