images

Lituania își va selecta artistul pentru Eurovision 2024 într-o nouă finală națională – „EUROVIZIJA.LT”

LRT a anunțat că acceptă deja piese pentru selecţie. Înscrierile se pot face până pe 11 decembrie 2023.

LRT a spus că vor exista „patru sau cinci” semifinale, precum și o mare finală care va determina cântecul Lituaniei pentru Eurovision Song Contest 2024, de la Malmö, Suedia.

Comunicatul de presă al LRT subliniază, de asemenea, regulile „EUROVIZIJA.LT”. Artiștii trebuie să fie din Lituania pentru a concura în spectacol, dar compozitorii internaționali pot trimite melodii pentru concurs. Fiecare artist va primi un buget de maximum 1500 € pentru prestația sa.

Regulile precizează că emisiunile vor urma și modelul de vot 50/50 al Eurovision. La sfârșitul fiecărei emisiuni, telespectatorii pot vota melodia preferată, iar voturile sunt numărate astfel încât cel mai popular act să primească 12 puncte, al doilea să primească 10 puncte și așa mai departe, urmând sistemul de vot Eurovision.

O Comisie va vota, de asemenea, pentru fiecare spectacol și va furniza punctele lor conform aceluiași sistem. Piesa care primește cele mai multe puncte de la public și comisie în Marea Finală va reprezenta Lituania la Eurovision 2024.

Lituania nu a câștigat niciodată concursul. De când a debutat în 1994, cel mai bun rezultat al lor fiind locul 6 în 2006.  În 2023, Monika Linkytė a reprezentat Lituania cu piesa „Stay”. Balada a terminat pe locul 11 ​​în finală, înscriind un total de 127 de puncte.