images

Norvegia confirmă participarea la Eurovision 2025

NRK, postul național de televiziune norvegian, a confirmat că Norvegia va participa la Concursul Eurovision 2025.

Stig Karlsen, șeful delegației Norvegiei și producătorul principal al „Melodi Grand Prix”, a confirmat că Norvegia va participa la Eurovision 2025, în Elveția. Această știre vine în urma rezultatelor unei evaluări independente a Eurovisionului, realizată după concursul din 2024 și a discuțiilor dintre NRK și EBU.

Karlsen a declarat:

„Acum, EBU a recunoscut că au avut probleme anul acesta și lucrează pentru a le remedia. Iar ceea ce ni s-a spus, pe lângă ceea ce au comunicat public, sună foarte bine. Așadar, acum vom lucra constructiv și pozitiv pentru a duce Norvegia la Eurovision în 2025. Vom participa.”

El a subliniat că, deși NRK nu a primit încă răspunsuri la toate întrebările privind planurile EBU, NRK este pregătită să organizeze și să planifice activitățile necesare în vederea participării la Eurovision 2025.

„Sperăm ca EBU să se asigure că Eurovisionul nu este folosit ca un instrument politic, deoarece acest lucru s-a întâmplat anul acesta. De asemenea, este important să devină mai buni la comunicare, la gestionarea crizelor și securitatea evenimentului.”

Karlsen spune că NRK a fost clar în feedback-ul său către EBU și și-a exprimat părerea despre îmbunătățiri.

„Vedem că unele dintre acestea sunt reflectate în ceea ce EBU a prezentat acum.”

El spune că vor lucra și pentru a se asigura că participanții de anul viitor la Eurovision se vor simți bine tratați în timpul concursului.

„Trebuie să comunicăm bine cu artistul și să oferim o înțelegere a ceea ce facem dar, și a modului în care gestionăm acest lucru. Este foarte important ca artistul să aibă o experiență bună pe tot parcursul concursului.”

Karlsen a declarat că, deși NRK se opune unui boicot cultural, natura apolitică a evenimentului trebuie respectată.

„NRK este fermă în hotărârea de a nu participa la un boicot cultural. Ceea ce este important pentru noi este ca Eurovisionul să nu fie folosit ca o platformă pentru politică, iar EBU nu a reușit să urmărească acest aspect la fel de bine. Nu putem avea țări care folosesc competiția ca pe o platformă pentru propagandă.”

Deși nu au fost dezvăluite detalii despre metoda de selecție, este de așteptat ca programul „Melodi Grand Prix” să fie folosit pentru a selecta reprezentantul Norvegiei pentru Eurovision 2025. „Melodi Grand Prix” a selectat fiecare piesa norvegiană la Eurovision, cu excepția anului 1991.

Norvegia a fost reprezentată de trupa Gåte la Concursul Eurovision 2024 cu „Ulveham”. Au terminat pe ultimul loc în Marea Finală din Suedia, obținând 16 puncte. Cele mai multe puncte primite au fost 6 puncte din partea juriului albanez.

 

Sursa:eurovoix.com