images

Norvegia: Gåte confirmă participarea la Eurovision

Gåte au confirmat că vor reprezenta Norvegia la Concursul Muzical Eurovision 2024 în Suedia.

După ce au câștigat Melodi Grand Prix 2024, Gåte au declarat că vor avea nevoie de timp să reflecteze dacă vor concura la Eurovision. Grupul a pus sub semnul întrebării participarea sa, ținând cont de cea Israelului. Vocalista Gunnhild Sundli a comentat:

„Da, am spus că avem nevoie de ceva timp, să ne dăm seama că am câștigat cu adevărat. Trebuia să înțelegem și să luăm o pauză. Dar acum suntem pregătiți să spunem că participăm.”

Grupul a declarat că vor folosi în primul rând vocile pentru muzică, dar și că își vor exprima opiniile despre războiul din Gaza. Gåte se va întâlni cu NRK pentru a discuta planurile lor pentru Eurovision și pentru a se pregăti pentru competiție. Șeful delegației, Stig Karlsen, a comentat

„Bineînțeles că vrem să vorbim despre anul special 2024, atât în legătură cu războiul dintre Israel și Gaza, cât și cu securitatea în timpul competiției. NRK va urmări securitatea și va adresa o serie de întrebări despre acest subiect atât EBU, cât și SVT.”

Gåte a câștigat Melodi Grand Prix cu un total de 250 de puncte, cu votul prin televot, ocupând locul 2 la jurii. Melodia lor “Ulveham” se traduce ca „Piele de lup”.

A fost scrisă de Sveinung Sundli și Ronny Janssen și reprezintă un apel tradițional de păstoratîn numărătoarea inițială, numit “kulokk”. Versurile melodiei sunt bazate pe o baladă medievală scandinavă antică, versiunea originală fiind schimbată, pentru finala selecției norvegiene, conform regulilor.

Grupul va reprezenta Norvegia la Concursul Muzical Eurovision 2024 și va cânta în a doua jumătate a celei de-a doua semifinale pe 9 mai.

 

Sursa: eurovoix.com