images

Slovenia: Raiven la Eurovision 2024

Raiven reprezintă Slovenia la Concursul Muzical Eurovision 2024 cu piesa “Veronika”.

Marți, 12 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă la Teatrul Național de Operă și Balet din Ljubljana, postul de televiziune sloven RTVSLO a anunțat reprezentantul sloven pentru Eurovision: Raiven - va merge la Malmö anul viitor, în luna mai.

Sara Briški Cirman, mai cunoscută sub numele de Raiven, a devenit cunoscută în 2016 când a terminat pe locul doi în cadrul EMA, finala națională slovenă pentru Eurovision, cu piesa “Črno bel”. Ea și-a lansat albumul de debut „Magenta” în 2017 și a câștigat premiul pentru Înregistrarea Anului la premiile Zlata piščal tot în același an. Ea a încercat să reprezinte Slovenia în 2017 cu “Zažarim” și în 2019 cu “Kaos”, ocupând locurile trei și doi, respectiv. Ea a fost, de asemenea, gazda EMA în 2018.

RTVSLO a selectat-o intern pe Raiven pentru Concursul Muzical Eurovision 2024. Participantul sloven pentru Malmö urma să fie ales printr-o finală națională numită Misija Malmö (Misiunea Malmö). Cu toate acestea, pe baza voturilor comitetului internațional de experți, televiziunea publică a decis să facă o selecție internă.

Raiven a declarat: „Reprezentarea Sloveniei la Eurovision este o piatră de hotar pe care o văd în progresul carierei mele. Când i-am spus mamei mele că merg la Eurovision, ea a spus că știa că voi fi pe acea scenă într-o zi. Ea știa asta din vremea când urmăream acest spectacol muzical împreună - aveam cinci ani.”

Din cele 100 de cântece care au fost trimise, un juriu intern a selectat cinci cântece și  5 artiști. Raiven a fost considerată a avea cel mai mare potențial.

Piesa „Veronika’ va fi prezentată în cadrul unui program special pe RTV SLO 1 pe 20 ianuarie. Piesa se bazează pe Veronika Deseniška (Veronika din Desenice), a doua soție a lui Frederick II, Conte de Celje. Veronika era o femeie obișnuită și Hermann II, tatăl lui Frederick, inițial nu a aprobat căsătoria. El și-a răpit fiul și a acuzat-o pe Veronika de vrăjitorie, pentru care ulterior a fost achitată. “Veronika” va fi interpretată în limba slovenă.

Anul trecut, Joker Out a reprezentat Slovenia, fiind a doua apariție slovenă selectată intern. Au cântat  în a doua semifinală, poziția 10, unde s-au calificat cu 103 puncte la televot, ajungând să cânte pe poziția 24 în finala mare, unde s-au plasat pe locul 21 cu un scor combinat de 78 de puncte (45 de puncte din partea publicului și 33 de puncte din partea juriului).

 

Sursa: eurovoix.com