images

Suedia a anunţat schimbări pentru preselecția Eurovision 2025

SVT deschide procesul de înscriere pentru preselecția sa națională Melodifestivalen 2025, dezvăluind câteva schimbări în format.

Postul de televiziune suedez privește deja către Eurovision 2025, care va avea loc în Elveția, și anunță revenirea selecției naționale Melodifestivalen.

Preselecția, care va dura șase săptămâni, va prezenta 30 de compoziții telespectatorilor suedezi. Aceştia vor decide care dintre cele 12 melodii vor ajunge în finală, urmând ca împreună cu un juriu internațional să voteze ce melodie va reprezenta Suedia la cea de-a 69-a ediție a Concursului Eurovision de anul viitor.

Competiția va avea 5 semifinale și o finală. Dacă în 2024 melodiile clasate pe locurile 3 și 4 din fiecare semifinală progresau către o rundă de a doua șansă (denumită ‘Finalkvalet’, în suedeză), în 2025 doar melodia clasată pe locul 3, din fiecare semifinală, va mai avea o șansă de a ajunge în finală.

Aceasta înseamnă că runda Finalkvalet va avea doar 5 melodii în competiție, față de 10 în anii anteriori. Telespectatorii pot vota pentru cele 4 melodii rămase în Finalkvalet, iar piesa cu cel mai mare punctaj va obține râvnitul al 12-lea loc în finala Melodifestivalen.

O altă schimbare adusă Melodifestivalen este legată de momentul în care putem asculta toate piesele participante. În anii precedenți, nu am putut asculta finaliștii până după ce avea loc ultima semifinală. Acum, piesele care concurează în fiecare semifinală vor fi lansate cu o zi înainte de desfășurarea acesteia.

Perioada de înscriere este deschisă între 23 august și 14 septembrie.

La cea de-a 68-a ediție a Concursului Eurovision, desfășurată în luna mai, Suedia a fost reprezentată de Marcus & Martinus cu piesa Unforgettable. Aceștia au terminat pe locul 9 în Marea Finală, oferindu-i Suediei al nouălea loc în Top 10.

Sursa: eurovision.tv