images

Tarile de Jos: Ancheta asupra lui Joost Klein a fost închisă

Procuratura din Malmö a închis ancheta privind incidentul în care a fost implicat Joost Klein la Eurovision 2024, fără a depune acuzații.

La concursul din mai, Joost a fost descalificat în urma unui incident în culise. Rapoartele sugerau că Joost ar fi făcut gesturi amenințătoare către o fotografă, ceea ce a dus la eliminarea lui și a țării din competiție.

Fredrik Jönsson, procuror senior din Malmö, a declarat că motivul pentru care ancheta a fost închisă este că nu se poate dovedi că acțiunile lui Joost au avut o intenție amenințătoare:

„Astăzi am închis ancheta deoarece nu pot dovedi că fapta ar fi putut provoca o teamă serioasă sau că bărbatul a avut o astfel de intenție.”

Prin urmare, nu vor fi depuse acuzații împotriva lui Joost Klein în legătură cu incidentul. Klein a răspuns la rezultatul anchetei, declarând pentru ANP că este „incredibil de fericit și ușurat”.

Ziarul suedez Aftonbladet, citând informațile primite, susține că Joost „a recunoscut după incident că s-a repezit cu pumnul către fotografă”. Cu toate acestea, potrivit persoanelor din culise, el și-a exprimat regretul și și-a cerut scuze de mai multe ori pentru ceea ce s-a întâmplat.

În urma descalificării țării, postul de televiziune public AVROTROS a declarat, la acel moment, că a considerat „penalizarea foarte grea și disproporționată”.

După concurs, țara nu s-a angajat să revină la Eurovision în 2025, declarând că au nevoie să vadă dovezi de „ajustări structurale” în modul în care este organizat concursul înainte de a reveni oficial în competiție.

După anunțul de astăzi, AVROTROS a emis o declarație către RTL, recunoscând încheierea anchetei.

În declarație, postul de televiziune reiterează că au considerat descalificarea lui Joost „disproporționată”:

„Tocmai am aflat, de asemenea, că ancheta penală împotriva lui Joost Klein de către Parchetul Suedez a fost întreruptă deoarece nu există dovezi de conduită penală. De la început am spus că această descalificare a fost inutilă și disproporționată.”

AVROTROS mai spune că sunt „profund dezamăgiți” de faptul că participarea lui Joost la Eurovision „a fost încheiată brutal în acest fel”. Aceștia spun că vor intra acum în discuții cu Uniunea Europeană de Radiodifuziune asupra a ceea ce ei au numit „descalificarea nejustificată” din concurs.

În plus, radiodifuzorul afirmă că dorește să vorbească despre alte probleme pe care spun că le-a ridicat cu EBU, dar nu a primit niciun răspuns.

„Vom discuta, de asemenea, toate celelalte obiecții ale noastre cu privire la modul în care decurg lucrurile în culise la festival, pe care le-am trimis anterior EBU într-o scrisoare de obiecție extinsă și care au rămas fără răspuns până în prezent. Poziția lui AVROTROS este și rămâne că festivalul de muzică este despre artiști și mesajul lor muzical.

EBU are acum cuvântul.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a recunoscut și închiderea anchetei într-o declarație publicată pe site-ul Eurovision.

Declarația spune că decizia EBU de a-l descalifica pe Joost „a fost luată în strictă conformitate cu regulile și procedurile de guvernare ale Eurovision Song Contest”. În plus, ei susțin că decizia poliției suedeze de a închide cazul „nu are niciun impact asupra deciziei noastre pe care o susținem în totalitate”.

Jean Philip De Tender, director general adjunct al EBU și director mass-media a declarat:

„EBU își propune să asigure că Eurovision Song Contest este un spectacol pentru toată lumea și un loc sigur pentru personal, artiști, invitați și fani. La fel ca toți angajatorii responsabili, nu tolerăm comportamentul inadecvat și vom răspunde întotdeauna la orice probleme de la locul de muncă care ne sunt raportate.

Decizia de a-l descalifica pe domnul Klein de la evenimentul din acest an a fost luată în strictă conformitate cu regulile și procedurile de guvernanță ale Eurovision Song Contest (ESC), după o anchetă internă.

În paralel, poliția suedeză a decis să deschidă o anchetă formală privind comportamentul domnului Klein în timpul repetiției generale, anchetă care înțelegem că a fost închisă astăzi fără nicio acțiune suplimentară.

Aceasta a fost o investigație pentru a stabili dacă a fost comis un act criminal și nu dacă domnul Klein s-a comportat inadecvat și a încălcat regulile și procedurile ESC. Prin urmare, această nouă evoluție nu are niciun impact asupra deciziei noastre, pe care o susținem pe deplin.”

În acest moment, nu există informații despre participarea Țărilor de Jos la Eurovision 2025, care va avea loc în Elveția în luna mai a anului viitor.

 

Sursa: eurovoix.com

Sursa foto: Corinne Cumming, EBU