images

Declarație EBU privind găzduirea Eurovision Song Contest 2023

După victoria lor la Eurovision Song Contest (ESC) din mai, EBU a explorat opțiuni pentru găzduirea competiției de anul viitor cu postul public de televiziune ucrainean UA:PBC, care a organizat anterior evenimentul în 2017 și 2005.

„A devenit o tradiție bine-cunoscută regula ca țara câștigătoare a Eurovision Song Contest să găzduiască competiția din anul următor, garantând anumite criterii, inclusiv asigurarea viabilității organizării evenimentului și a siguranței tuturor părților interesate, inclusiv a publicului.

Având în vedere războiul în desfășurare de la invazia rusă a țării câștigătoare din acest an, EBU a efectuat o evaluare completă și un studiu de fezabilitate atât cu UA:PBC, cât și cu specialiști terți, inclusiv pe probleme de siguranță și securitate.

Eurovision Song Contest este una dintre cele mai complexe producții TV din lume, mii de oameni lucrând la eveniment și participând la eveniment și sunt necesare 12 luni de pregătire.

În urma unei analize obiective, Grupul de referință, consiliul de conducere al CES, a concluzionat cu profund regret că, având în vedere circumstanțele actuale, garanțiile de securitate și operaționale necesare pentru ca un post de televiziune să găzduiască, să organizeze și să producă Eurovision Song Contest conform regulilor CES, nu pot fi  îndeplinite de UA:PBC.

EBU dorește să mulțumească UA:PBC pentru cooperarea și angajamentul lor din toată inima în explorarea tuturor scenariilor în săptămânile de la câștigarea Orchestrei Kalush pe 14 mai la Torino și să-și împărtășească tristețea și dezamăgirea că ESC 2023 nu poate avea loc în Ucraina.

EBU a sprijinit UA:PBC în nenumărate privințe de la invazie.  Ne vom asigura că acest sprijin continuă, astfel încât UA:PBC să poată menține serviciul indispensabil pe care îl oferă ucrainenilor.

Ca urmare a acestei decizii, în conformitate cu regulile și pentru a asigura continuitatea evenimentului, EBU va începe acum discuțiile cu BBC, în calitate de vicecampion al acestui an, în eventualitatea de a găzdui  Eurovision Song Contest 2023 în Regatul Unit.

Este deplina noastră intenție ca victoria Ucrainei să se reflecte în spectacolele de anul viitor.  Aceasta va fi o prioritate pentru noi în discuțiile noastre cu eventualele gazde.”

ebu.ch