images

Eurovision 2022: Tragerea la sorți pentru semifinale

Tragerea la sorți a ordinii de intrare din semifinale va avea loc marți, 25 ianuarie, la ora 12:00 CET, în direct de la Palazzo Madama e Casaforte degli Acaja (Palatul Madama), Torino, alături de o ceremonie prin care însemnele orașului gazdă trec de la gazdele anterioare la cele italiene.

Extragerea ordinii de alocare va determina dacă țările participă la prima semifinală (marți, 10 mai, la ora 21:00 CEST) sau la a doua semifinală (joi, 12 mai, la ora 21:00 CEST). De asemenea, se va aloca aleatoriu dacă o țară va evolua în prima sau a doua jumătate a semifinalei pe care a extras-o.

Tragerea la sorți va fi găzduită de prezentatorii de televiziune Carolina di Domenico și Gabriele Corsi. Vor fi prezenți primarul orașului Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, și primarul orașului Torino, Stefano Lo Russo.

Fanii vor putea urmări tragerea la sorți pe canalul oficial de YouTube Eurovision sau pe serviciul de streaming al Rai.

Cum funcționează extragerea semifinală?

Italia, în calitate de țară gazdă, împreună cu ceilalți 4 membri ai așa-numitelor „5 mari” țări participante (Franța, Germania, Spania și Regatul Unit) nu concurează în semifinale, dar telespectatorii lor votează într-una dintre ele - așa că înainte ca țărilor concurente să li se aloce un loc într-o semifinală, se va stabili aleatoriu in care dintre semifinale li se va permite să voteze.

Extragerea va stabili în ce semifinală și în ce jumătate din semifinala respectivă vor evolua celelalte 36 de țări participante. Cele 36 de semifinaliste sunt alese din 6 urne diferite.

Urnele de alocare in semifinale

Cei 36 de semifinaliști au fost alocați în 6 urne pe baza modelelor istorice de vot calculate de partenerul oficial de televoting al Eurovision, Digame.

Urna 1

Albania

Croația

Muntenegru

Macedonia de Nord

Serbia

Slovenia

Urna 2

Danemarca

Australia

Finlanda

Islanda

Norvegia

Suedia

Urna 3

Armenia

Azerbaidjan

Georgia

Israel

Rusia

Ucraina

Urna 4

Cipru

Grecia

Malta

Bulgaria

Portugalia

San Marino

Urna 5

Estonia

Lituania

Letonia

Moldova

Polonia

România

Urna 6

Austria

Belgia

Elveția

Republica Cehă

Irlanda

Olanda

Distribuirea țărilor în diferite urne ajută la reducerea șanselor de așa-numit vot de vecinătate și la creșterea suspansul în semifinale.

Eurovision Song Contest se va desfășura pe 10, 12 și 14 mai 2022 la Torino, Italia, datorită lui Måneskin care a castigat unul dintre cele mai aprig disputate Concursuri Eurovision de până acum.

Elveția a câștigat votul juriului, în urma căruia Italia s-a clasat pe locul al patrulea, dar trupa rock italiană, a câștigat votul publicului, obținând un total de 529 de puncte plasând Elveția pe locul 3, în spatele Franței.

Credit foto: eurovision.tv