images

Noi reguli EBU privind eligibilitatea melodiilor ce concurează la Eurovision

Uniunea Europeană de Radiodifuziune și-a înăsprit regulile cu privire la eligibilitatea melodiilor care sunt lansate înainte de 1 septembrie pentru a concura la Eurovision. 

Postul public ucrainean Suspilne a dezvăluit într-un interviu acordat KP că Uniunea Europeană de Radiodifuziune și-a schimbat regulile privind eligibilitatea melodiilor care au fost publicate/lansate înainte de 1 septembrie pentru a concura la Eurovision Song Contest.

Un purtător de cuvânt al Suspline a explicat într-un interviu cu KP:

Înainte exista o restricție specifică lansărilor comerciale, dar din 2022 s-a schimbat și această condiție: conceptul de lansare comercială a fost eliminat, astfel încât accentul nu se mai pune pe componenta comercială, ci pe faptul că orice lansare a cântecului înainte de 01.09.2021 este interzisă. Potrivit regulamentului competiției internaționale, selecția națională se organizează sub responsabilitatea exclusivă a postului tv-participant respectiv, care asigură punerea în aplicare a regulamentului competiției.

Comentariile postului public ucrainean cu privire la reguli vin după ce LAUD a fost descalificat de la Vidbir 2022. S-a descoperit că melodia sa a fost lansată de compozitorul său pe YouTube în 2018, drept urmare, LAUD a fost eliminat din selecție. Nu a putut să-și schimbe cântecul, deoarece trimisese doar un cântec în Vidbir.

Suspilne a explicat că, la momentul selecției melodiei pentru Vidbir, nu știau despre lansarea acesteia înainte de 1 septembrie 2021. Ei au fost anunțați de fanii competiției care au găsit melodia anterioară pe YouTube.

O serie de melodii în selecții și la Concursul Eurovision, inclusiv „Requiem” (Franța 2017) și „1944” (Ucraina 2016) au fost interpretate în concerte înainte de termenul limită pentru care melodiile să fie eligibile. EBU a decis în acele cazuri că nicio regulă nu a fost încălcată și că melodiile au fost eligibile pentru a participa în concurs.

Eurovoix.com