Noutăți

Piesa „Deşert de sentimente” îndeplineşte condiţiile de originalitate şi nu afectează în nici un fel drepturile asupra operei lui Ciprian Porumbescu


Urmare a sesizărilor referitoare la posibila încălcare a art. 2.7 din Regulamentul Selecţiei Naţionale Eurovision 2018 de către concurentul Tiri cu piesa „Deşert de sentimente”, prin includerea unei teme din opera lui Ciprian Porumbescu în melodia sa, SRTv a convocat Comisia de analiză pentru respectarea condiţiilor obligatorii şi eliminatorii privind Selecţia Naţională Eurovision 2018.

Membrii Comisiei au analizat cazul şi au decis următoarele:

  1. Durata legală a drepturilor patrimoniale de autor ale lui Ciprian Porumbescu a expirat, iar opera muzicală “Balada” se află în domeniul public. Pe cale de consecinţă, includerea unei teme din opera marelui compozitor român în opera muzicală “Deşert de sentimente” nu afectează în nici un fel drepturile deţinute de terţi, nu afectează originalitatea acestei piese muzicale care are un alt stil, altă orchestraţie, fiind total diferită de opera muzicală „Balada”, fiind însoţită şi de text şi având o pondere redusă în durata totala a operei lui TIRI.
  2. Întrucât legislaţia dreptului de autor, respectiv art.8, lit.a) din Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe protejează inclusiv operele derivate, constând în aranjamente muzicale sau orice transformare care reprezintă o muncă intelectuală de creaţie, considerăm că este îndeplinită condiţia de originalitate prevăzută de art.2.7. din Regulamentul privind Selecţia Naţională – Eurovision 2018.

Conform concluziilor Comisiei, piesa îndeplineşte condiţiile de originalitate şi nu afectează în nici un fel drepturile asupra operei lui Ciprian Porumbescu, aceasta fiind în domeniul public.