images

EBU: Belarus nu mai participă la Eurovision 2021 - a încălcat regula concursului

Miercuri, 10 martie, EBU a solicitat Belarusului să ia toate măsurile necesare pentru a-și modifica piesa la evenimentul din acest an pentru a se asigura că este conformă cu regulile competiției. | VIDEO

După acest anunț, BTRC a trimis o nouă piesă într-un interval de timp convenit. EBU și Grupul de referință, consiliul de conducere al concursului, au examinat cu atenție noua înregistrare pentru a evalua eligibilitatea sa. S-a ajuns la concluzia că și noua înscriere a încălcat regulile.

Întrucât BTRC nu a reușit să trimită o înregistrare eligibilă în termenul extins, din păcate, Belarusul nu va participa la cel de-al 65-lea concurs Eurovision Song Contest care are loc în luna mai la Rotterdam.

De ce a fost descalificat Galasy ZMesta din Eurovision 2021?

Această știre vine după ce piesa originală a Belarusului - „Ya nauchu tebya (I'll Teach You)” de Galasy ZMesta - a fost considerată ca fiind nepotrivită pentru Eurovision, pe baza conotațiilor politice grele.

În ceea ce privește melodiile concurente la concurs, regula 2.7 (i) prevede:

Niciun vers, discurs, gesturi de natură politică, comercială sau similară nu vor fi permise în timpul ESC. ”

Imediat după lansare, mulți au criticat „Ya Nauchu Tebya (Te voi învăța)” pentru că a încălcat regula de mai sus. Motivul exact al acestui fapt este legat de situația politică în curs de desfășurare din Belarus, care a început în 2020, când protestele pro-democrație au izbucnit în toată țara după realegerea președintelui Alexander Lukashenko. Aceste alegeri au fost condamnate pe scară largă de comunitatea internațională, inclusiv de Uniunea Europeană.

UER a scris postului BTRC, cerând o nouă piesă.

„Am solicitat ca aceștia să ia toate măsurile necesare pentru a trimite o versiune modificată sau o piesă nouă, care este conformă cu regulile ESC”, au spus ei.

„Nerespectarea acestui lucru ar putea duce la descalificarea din Concursul din acest an.”

Numărul oficial de participanți la Eurovision 2021 a scăzut la 39. În semi-finală, unde Galasy ZMesta era programată să intre, doar 16 țări vor concura pentru calificare.