images

Letonia: Luna răsare pentru Samanta Tīna

Piesa Letoniei cu care va participa la Concursul Eurovision este „The Moon is Rising” și va fi interpretată de Samanta Tina în cea de-a doua semifinală de joi, 20 mai.

Vorbind despre ”The Moon is Rising”, Samanta a declarat pentru Eurovision.tv:

"Acest cântec este despre femei puternice și admirabile, despre fiecare dintre noi. Invit femeile să nu le fie teamă de ele și de a fi diferite. Cântecul meu încurajează femeile să facă o coroană cu propriile mâini și să o pună pe cap pentru a fi reginele vieții lor. Să iubim și să credem în noi înșine. Atunci vom fi iubiți de oamenii din jurul nostru.

Cred că atitudinea ta față de tine schimbă modul în care oamenii te tratează, dar nu este suficient. Și din acest motiv, cea mai importantă replică din cântecul meu este: dacă aveți ceva de spus, spuneți-mi în față. Să ne acceptăm și să ne iubim pe noi înșine, să fim mândri de ceea ce ne-a dat Dumnezeu, să acceptăm diferențele dintre noi și să susținem egalitatea!"

Pentru a găsi melodia potrivită a fost organizată o tabără de compoziție de două zile, RIGA LIVE. Piesa a fost scrisă în colaborare cu producătorul SKVR (Oskars Uhaņs) și Aminata Savadogo, cunoscută pentru locul 6 în 2014 cu cântecul leton Love Injected.

Samanta a regizat și a produs videoclipul în colaborare cu Aiga Baikova (AiProduction). Omul din spatele camerei era Ritvars Bluka, care a filmat întregul videoclip folosind telefonul mobil al Samantei.

Despre Samanta Tīna:

Pentru Samanta, participarea la Concursul Eurovision este un vis devenit realitate - și probabil este singura participantă care a scris o lucrare de diplomă analizând procesul de selecție Eurovision în Letonia și Lituania.

Samanta a concurat în procesul de selecție leton Eurovision de cel puțin șase ori, terminând pe locul doi de două ori (în 2012 și 2013). De asemenea, a încercat să-și reprezinte a doua casă, Lituania, de două ori în 2015 și 2017. Există puțini alti interpreti care au vrut sa participe la Eurovision de-a lungul anilor cu acest nivel de angajament față de obiectivul lor.

În 2020, Samanta a triumfat în cele din urmă în spectacolul de selecție al Letoniei cu piesa ”Still Breathing”, câștigând ocazia de a-și reprezenta țara la Concursul Eurovision. Având în vedere numărul de încercări pe care le făcuse anterior pentru a concura, delegația letonă a invitat-o ​​înapoi necondiționat după amânarea competiției din mai, anul trecut.

Letonia în concursul Eurovision:

Letonia a fost aproape de a câștiga la debutul său în 2000, când ”My Star” a lui BrainStorm a terminat pe locul 3. Peste 2 ani, în 2002, Letonia a câștigat concursul cu piesa ”I Wanna”- Marie N.