images

Macedonia de Nord: Vasil lansează „Here I Stand”

Piesa Macedoniei de Nord la Concursul Eurovision este „Here I Stand” și va fi interpretată de Vasil în prima semifinală de marți, 18 mai.

Cântărețul-compozitor descrie procesul de elaborare a celei de-a doua melodii a concursului Eurovision:

„În mijlocul haosului și al vârtejului dezamăgirilor de anul trecut, am scris „Here I Stand” într-o singură respirație, fără niciun scop sau pentru ceva anume. Cred că a ieșit în unul dintre acele momente speciale și rare din viață când ești la un loc cu tine însuți și capabil să lași emoțiile să curgă în forma lor cea mai pură fără judecata de sine, liber și sincer. ”

Borche Kuzamovskia (din trupa de rock Nokaut din Skopje) și colegul muzician macedonean Davor Jordanovski au lucrat alături de Vasil la aranjamentul și producția piesei, care a fost parțial înregistrată cu o orchestră simfonică live în capitala țării.

Corurile au fost înregistrate în Statele Unite de foști membri ai Chicago Children's Choir, la care Vasil a participat în copilărie.

Vasil urma să reprezinte Macedonia de Nord la Concursul din 2020 cu piesa ”You”.

Despre Vasil:

Născut în Strumica, Macedonia de Nord, Vasil a imigrat în Statele Unite împreună cu familia sa la vârsta de 12 ani. În adolescență, Vasil s-a alăturat corului pentru copii din Chicago și a cântat ca membru al ansamblului și ca solist pe unele dintre cele mai prestigioase scene din America, colaborând cu mulți muzicieni de talie mondială.

La 18 ani, și-a continuat educația muzicala la o academie privată din Milano, Italia timp de un an, urmat de patru ani cu o bursă vocală completă la Școala Glenn Gould de la Conservatorul Regal de Muzică din Toronto. Și-a terminat studiile cu onoruri la prestigioasa Școală de Operă a Universității din Toronto.

În calitate de bariton, Vasil a jucat peste 50 de roluri cu spectacole în Italia, Canada, Germania, Elveția, Regatul Unit, Statele Unite și Franța. De asemenea, a participat la festivaluri de muzică de prestigiu, precum: Britten-Pears în Marea Britanie, Festivalul Grachten din Amsterdam și Festivalul de muzică Marlboro din Statele Unite.

În 2018, călătoria muzicală a lui Vasil a intrat într-un cerc complet; întorcându-se în țara sa natală pentru a se concentra pe o carieră pop și a promova moștenirea și artele macedonene.

Macedonia de Nord la Concursul Eurovision:

Înainte de concursul de la Tel Aviv din 2019, cel mai bun rezultat al Macedoniei de Nord a fost locul 12 în clasament cu ”Ninanajna” a Elenei Risteska în 2006.

După ce s-a calificat în semifinale cu o singură ocazie între 2008 și 2018, Macedonia de Nord a obținut cel mai bun rezultat din toate timpurile, când Tamara Todevska a câștigat votul juriului și a terminat pe locul șapte în Marea Finală.