images

Malta: Guvernul maltez investigheaza PBS în legătură cu cheltuielile Eurovision

Sumele cheltuite de Malta pentru concursul Eurovision Song din acest an sunt investigate în urma suspiciunilor că banii contribuabililor au fost cheltuiți pentru a încerca să se manipuleze cotele de pariuri.

Carmelo Abela, ministru în cadrul Biroului primului ministru al Maltei, a ordonat efectuarea unui audit al cheltuielilor pentru concursul Eurovision Song din acest an, în urma acuzațiilor că o parte din buget a fost utilizată pentru a manipula cotele de pariere. Acuzațiile vizează faptul că PBS că ar fi cheltuit bani pentru a paria pe cântăreața selectată, ”Destiny”, pentru a-și mări șansele de victorie. S-au cheltuit bani și pentru publicitatea pe rețelele sociale, inclusiv pentru reclame YouTube atât pentru videoclipul muzical, cât și pentru a încuraja fanii să voteze pentru cântăreață.

Autoritatea pentru Turism din Malta a cheltuit aproximativ 350.000 de euro pentru promovarea ”Destiny” în Concursul Eurovision Song din acest an. Auditul va examina modul în care au fost cheltuiți acești bani.

Acuzațiile de gestionare financiară defectuoasă au fost ridicate de către consiliul de radiodifuziune publică PBS, care este responsabil pentru intrarea la Eurovision a Maltei. Nu este prima dată când apar îngrijorări cu privire la cheltuielile PBS la Eurovision. În 2016, a fost depusă o cerere de libertate de informare împotriva televiziunii publice, după ce rapoartele despre alocări bugetare nelimitate au fost distribuite presei locale. În acel an s-a raportat că peste 200.000 de euro au fost cheltuiți pentru participarea Irei Losco la Eurovision. Adevărata cifră rămâne încă necunoscută, întrucât cererea a fost respinsă.

După un loc 7 în Marea Finală a Concursului Eurovision 2021, Ludwig Galea a acuzat televiziunea malteză că a plătit pentru publicitate și hype înainte de concurs. Ludwig, care a reprezentat Malta în 2004 alături de Julie Zahra, spune că există persoane care au cheltuit bani pentru umflarea artificială a pieței pariurilor pentru a pune Malta ca favorită, au plătit pentru acoperire pozitivă în recenzii și au umflat vizionările YouTube. Ludwig și alții au spus că Destiny nu este implicată în acest lucru și o laudă pentru eforturile și performanța ei în Marea Finală. Destiny a terminat pe locul 7 în finală cu piesa ei „Je me casse”.