images

Norvegia îl alege pe artistul TIX

TIX - victorie la Melodi Grand Prix (MGP) cu piesa „Fallen Angel".

Marele Premiu Melodi 2021 și-a îndeplinit promisiunea de a fi cel mai mare de până acum! Cu cinci semifinale, o seară de „ultimă șansă” și o mare finală cu o duzină de cântece uimitoare, a fost cu adevărat cea mai mare sărbătoare a muzicii norvegiene.

După cinci săptămâni de spectacole, TIX a fost încoronat campion și va evolua în prima semifinală a Eurovision Song Contest, care va avea loc pe 18 mai 2021 (a doua zi după Ziua Constituției, ziua națională a Norvegiei).

Un artist TIX

Andreas Haukeland, mai cunoscut sub numele de TIX, provine din Bærum (chiar în afara Oslo) și este unul dintre cei mai populari artiști din Norvegia.

TIX a ales să interpreteze versiunea în limba engleză a piesei sale Ut Av Mørket (Fallen Angel) la finala Marelui Premiu Melodi, o mișcare îndrăzneață care a dat roade, deoarece va concerta acum la Eurovision Song Contest din Rotterdam în luna mai.

Muzicianul, producătorul și compozitorul interpretează rolul său personal TIX, o poreclă pe care a ales-o pentru a-și putea însuși experiența de a crește cu sindromul Tourette (o afecțiune care poate duce la diferite tipuri de ticuri involuntare).

În 2015, cantautorul a dat lovitura cu Sjeiken, care a devenit un imn de petrecere pentru ‘russ’ (absolvenții de liceu în Norvegia) din acel an. Hitmaker-ul a continuat apoi să-și facă un nume, a colaborat la Ava Max’s Sweet but Psycho, care a devenit cea mai ascultată melodie din 2018.

Au urmat recorduri pe Spotify, Karantene (Carantină) devenind un succes în mai 2020.

Finala

Finala a fost transmisă în direct de la Oslo și a fost deschisă de câștigătorul de anul trecut, Ulrikke.  Cele 12 acte participante au fost prezentate de Kåre Magnus Bergh, Ronny Brede Aase și Silje Nordnes.

Aceștia au fost finaliștii:

Atle Pettersen - Lumea în flăcări

Raylee - Erou

Stavangerkameratene - Cine sunt

KIIM - Vocea mea singuratică

Blåsemafian feat.  Hazel - Let Loose

Emmy - Witch Woods

TIX - Înger căzut

Kaja Rode - Feel Again

Rein Alexander - Eyes Wide Open

IMERIKA - Nu pot scăpa

KEiiNO - Monument

Jorn - Faith Bloody Faith

Finala de aur

După ce au fost interpretate toate melodiile, cei 12 artiști au fost restrânși la patru: Blåsemafian. feat. Hazel, Jorn, TIX și KEiiNO s-au calificat în runda următoare. Votul s-a redeschis, permițându-le spectatorilor să aleagă încă o dată un favorit. Cele două acte cu cele mai multe voturi s-au calificat în finala de aur.

KEiiNO versus TIX

Finaliștii de aur și-au interpretat din nou melodiile, după care un vot final a decis câștigătorul. La fel ca anul trecut, un reprezentant din fiecare regiune a Norvegiei a anunțat voturile din regiunea sa.  TIX a primit cele mai multe puncte și a câștigat Marele Premiu Melodi.

Norvegia în concursul Eurovision

Norvegia participă la Concursul Eurovision de la începutul anilor 1960. Țara a terminat competiția pe ultimul loc de mai multe ori decât oricare alta, de patru ori neprimind nici măcar un punct.

Norvegia a câștigat concursul de trei ori: mai întâi în 1985 cu Bobbysocks și piesa „La Det Swinge", în 1995 cu „Nocturne's Secret Garden", iar în 2009 Alexander Rybak a luat trofeul acasă cu piesa „Fairytale".