images

Belarus: EBU răspunde la solicitările de eliminare a BTRC din Eurovision

Directorul general al Uniunii Europene a Radiodifuziunii a răspuns apelurilor din partea Fundației de solidaritate culturală din Belarus, pentru ca Belarus să fie eliminată din Eurovision 2021.

Noel Curran directorul general al Uniunii Europene a Radiodifuziunii a răspuns apelului din partea Fundației de solidaritate culturală din Belarus pentru televiziunea DTDC 2021 din Belarus.

BTRC (Televiziunea națională de stat și de radio a Republicii Belarus) va fi eliminată din cadrul ediției din 2021 a concursului Eurovision. Răspunzând la o scrisoare trimisă la începutul lunii ianuarie, directorul general subliniază că EBU solicită BTRC să: apere valorile jurnalistice profesionale și să asigure cetățenilor acces la informații care să le permită să audă o multitudine de puncte de vedere și să-și formeze propriile opinii. Scrisoarea continuă să precizeze: aș dori să subliniez că Eurovision Song Contest este o competiție muzicală fără agendă politică. Rezistăm în mod constant și energic încercărilor ca acest eveniment cultural să fie instrumentalizat în scopuri politice.

Directorul executiv al Fundației de solidaritate culturală din Belarus, Siarhei Budkin, a răspuns la scrisoare spunând: Dacă Uniunea Europeană a Radiodifuziunii este „independentă de politică”, atunci cum poate include o organizație care a încălcat în mod repetat drepturile omului și dreptul internațional?

Organizația a lansat un hashtag de social media #stopbt, care cere ca BTRC să fie eliminată din concursul din acest an. Cererea are și sprijinul Sviatlanei Tsikhanouskaya, liderul opoziției din Belarus. Ea a declarat săptămâna trecută că va face presiuni asupra miniștrilor de externe ai Uniunii Europene pentru ca BTRC să fie eliminată din UER.

foto: wiwibloggs