Despre TVR

TVR este televiziunea care şi-a luat ca partener publicul.

Diversitate. Avem cea mai mare diversitate a producţiilor din audio-vizualul românesc: ştiri şi dezbateri, evenimente sportive majore, documentare, cultură programe pentru minorităţi.

Implicare. TVR produce şi difuzează campanii jurnalistice pe teme semnificative pentru români.

Agenda publică. TVR este un reper pentru agenda publică. Aproape trei sferturi dintre români cred că ştirile TVR respectă agenda cetăţeanului*.

Deschidere. Primim anual aproximativ 800 de vizitatori în Turul TVR şi aproximativ 20.000 de apeluri telefonice pe an la call-center.

Dialog. TVR este o platformă de dezbatere cu tinerii, pe teme relevante pentru societate.

*Sondaj CURS la nivel naţional, 2011

Cine suntem. Televiziunea Română are statut de instituţie publică şi emite pe şapte canale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR HD - care emite în sistem High Definition. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cele cinci studiouri teritoriale: Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara, Tîrgu Mureş.

Cum funcţionăm. TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Cum suntem finanţaţi. Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care este cea mai scăzută din Europa, 11 Euro pe an. Fondurile pe care TVR le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de aproximativ 90% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

Veniturile din publicitate ale televiziunii deţin o pondere mică din cauza restricţiilor în difuzarea publicităţii, care nu se regăsesc în cazul televiziunilor private.

Programele televiziunii publice nu pot fi întrerupte pentru a se difuza reclame. Durata pauzelor publicitare nu poate depăşi 8 minute pe oră, faţă de 12 minute cât pot difuza televiziunile private.

Ce ne diferenţiază. Programele TVR sunt concepute astfel încât să servească unei palete largi de public, din tot spectrul societăţii. Prin modul său de funcţionare, ca serviciu public de televiziune, TVR acoperă în mod echilibrat toate genurile producţiei tv.

Avem cea mai mare diversitate a producţiilor din domeniul audiovizualului românesc: emisiuni de dezbateri pe teme de actualitate, transmisiuni de evenimente sportive majore şi festivaluri internaţionale, programe pentru minorităţi, emisiuni de smart education şi hobby-uri, emisiuni culturale difuzate atât pe canalele generaliste, cât şi pe unicul canal din România dedicat culturii: TVR Cultural.

TVR încurajează creaţia audiovizuală românească, difuzând cele mai bune filme şi documentare realizate de autori români. TVR este singura televiziune din România care susţine cinematografia naţională, cu 15% din veniturile din publicitate. Acest procent este cel mai mare din Uniunea Europeană.

TVR este singura televiziune care promovează cultura minorităţilor naţionale şi are emisiuni dedicate persoanelor cu dizabilităţi, traduse în limbaj mimico-gestual.

Televiziunea publică este preocupată de viaţa românilor şi restabilirea unei ierarhii a valorilor. De aceea se implică în mod constant - prin campanii media, de imagine şi umanitare – în viaţa socială.

Percepţie. TVR este televiziunea aflată în topul încrederii majorităţii românilor, potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), în octombrie 2011.

 • 65%* dintre români cred că TVR este un post TV în care ai încredere
 • 55% dintre români cred că TVR este postul care corespunde cel mai bine ideii de televiziune publică.
 • 65% dintre români spun că TVR este un post care serveşte cel mai bine interesului public.
 • 58% dintre români cred că TVR este un post care progresează şi se modernizează.

(sursa: Sondaj CURS, octombrie 2011) *Restul până la 100% au răspuns negativ sau că nu ştiu/nu răspund.

Noi tehnologii

Webcast (transmisiune live pe Internet). TVR difuzează evenimentele majore live pe Internet. În 2011, TVR a transmis pentru prima oară pe Internet selecţii din Festivalul de muzică clasică George Enescu şi Selecţia Naţională Eurovision.

HD. TVR, care deţine un canal HD, îşi modernizează baza tehnică pentru a-şi dezvolta capacitatea proprie de producţie şi transmisie în acest format. TVR HD a transmis în premieră şi a redifuzat sute de ore de la toate competiţiile la care Televiziunea Română a deţinut drepturile de difuzare (JO de Vară  de  la Beijing şi de Iarnă de la Vancouver, UEFA Champions League, Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud, Formula 1 ş.a.m.d.)

Mobile TV. TVR INFO a fost primul canal de ştiri din România care a dezvoltat o aplicaţie pentru telefonul mobil.

Bibliotecă video. Una dintre direcţiile strategice de dezvoltare a televiziunii publice este agregarea conţinutului video într-o platformă care să uşureze consumul şi să crească gradul de interacţiune cu publicul. TVR+ este o platformă online care va permite vizionarea programelor TVR  într-o manieră flexibilă.

Televiziunea inteligentă. TVR are un proiect de implementare a televiziunii hibride în România, Smart TV, care conectează televizorul la Internet.

Parteneriate strategice. TVR este afiliată la cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul audiovizualului, ceea ce ne oferă un avantaj competitiv în materie de calitate a producţiilor pe care le difuzăm: EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), Arte France, IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).

Istoric  - ALB-NEGRU ŞI COLOR

Istoria televiziunii în România a început cu noi. La 31 decembrie 1956, emiteam în premieră dintr-un studio improvizat din strada Moliere, aflată în apropierea sediului actual al TVR. Postul funcţiona în cadrul Radioteleviziunii Române, conduse de un comitet numit de Consiliul de Miniştri. Televiziunea avea în jur de 150 de angajaţi şi un singur car de reportaj, primit de la ruşi, după cum îşi aminteşte Ilie Băbeanu (76 de ani), care a trăit începuturile televiziunii, ca tehnician.

În mai bine de jumătate de secol, TVR a depozitat - în imagini alb-negru şi color - frânturi de istorie. Prin ele, milioane de români au trăit la unison emoţii unice: mândrie, bucurie, tristeţe, îngrijorare, speranţă.

Timp de câţiva ani, emisiunile erau doar în direct. În 1959, după trei ani de la înfiinţare, Televiziunea avea 1.000 de abonaţi. Abonamentul la Televiziune, „care costa cam cât două franzele, se făcea o dată cu achiziţia aparatului TV şi se plătea prin poştă”, spune Băbeanu. Deşi despre televiziunea color în România se vorbea de la începutul anilor ’60, abia în 1983 a avut loc prima transmisiune color.

În decembrie 1989, Televiziunea transmitea în direct căderea regimului comunist, după ce funcţionase ca instrument de propagandă al acestuia. Din 1990, „Televiziunea Română Liberă” – cum s-a autodenumit în mijlocul evenimentelor din decembrie – intră în altă epocă.

ISTORIC ÎN CIFRE

 • 1956 – Televiziunea  începe să emită.
 • 1957 – Televiziunea emite 600 de ore pe an.
 • 1958 - Apar emisiunile de ştiri.
 • 1959 – Televiziunea are 1.000 de abonaţi şi emite 13 ore pe zi (8.00-23.00, cu două ore de pauză după prânz).
 • 1965 - Programul TV se poate recepţiona pe 40% din teritoriul ţării, prin intermediul releelor. Televiziunea are 500.000 de abonaţi.
 • 1968 – Începe să funcţioneze un telecentru nou, cu 6 studiouri. Televiziunea are 700 de angajaţi şi emite 3.000 de ore pe an. Începe să emită al doilea program al Televiziunii
 • 1970 – Televiziunea se mută în noul sediu, de pe Calea Dorobanţilor, construit după modelul BBC. Programele se pot recepţiona pe 83% din teritoriul ţării. Televiziunea are 1,5 milioane de abonaţi.
 • 1985 – Începe transmisiunea color zilnică.
 • 1985 – Programul de emisie se reduce la două ore pe zi.
 • 1989 – Televiziunea Română este singura televiziune din lume care transmite în direct o schimbare de regim politic.
 • 1993 – Televiziunea Română devine membru al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU).
 • 1994 – Este adoptată Legea 41/1994, prin care se înfiinţează Societatea Română de Televiziune.
 • 1997 – Începe producţia digitală.
 • 2004 –TVR are o nouă identitate vizuală, unitară.
 • 2008 – TVR lansează canalul experimental TVR HD.
 • 2011 – TVR lansează aplicaţii mobile pentru conţinut video şi dă startul unui proiect de platformă online (bibliotecă video).