images

„Unirea Europei pe o singură etapă” - protocol comun de sănătate și siguranță

EBU împreună cu televiziunile olandeze și organizatorii concursului, NPO, NOS și AVROTROS, au publicat un protocol extins COVID-19 pentru sănătate și siguranță la concursul Eurovision 2021. 

Protocolul amănunțit detaliază măsurile pe care trebuie să le respecte toate persoanele acreditate - cei care lucrează sau participă la concursul Eurovision Song Contest.

De asemenea, este pe deplin conform cu liniile directoare ale Institutului Național Olandez pentru Sănătate Publică și Mediu și se potrivește cu cele pentru competițiile sportive majore.

Martin Österdahl, Executive Supervisor al concursului Eurovision, explică:

„Spiritul și tradiția concursului Eurovision Song este despre unirea Europei pe o singură scenă și suntem încă hotărâți să realizăm acest lucru la Rotterdam în luna mai. Mergem mai departe cu planurile noastre de a produce un concurs Eurovision sigur, cu toți artiștii care cântă live în Rotterdam. Acest protocol demonstrează angajamentul nostru de a face acest lucru, cu sănătatea și siguranța tuturor participanților, inclusiv a echipei tehnice și a presei, prioritatea noastră principală”.

Măsurile au fost aprobate de regiunea de siguranță (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) ca autoritate locală oficială care aprobă planurile de sănătate și siguranță pentru evenimente - și validat de SGS, o agenție internațională specializată în revizuirea acestor planuri.

Testarea regulată

Tuturor celor care participă la concursul Eurovision din străinătate li se recomandă să intre în carantină timp de 5 zile înainte de plecarea în Olanda și trebuie să dea rezultate negative pentru COVID-19 cu cel mult 72 de ore înainte de a zbura.

Odată ajunși în Olanda, delegațiile trebuie să rămână la hotel, cu excepția cazului în care se deplasează la Ahoy Arena din Rotterdam pentru repetiții, spectacole live și alte activități legate de program. Toți cei care lucrează în Ahoy Arena, inclusiv echipa tehnică, artiștii și presa, vor fi testați în mod regulat într-o instalație specială de lângă arenă.

Strategia de testare este dezvoltată pe baza liniilor directoare ale Institutului Național Olandez pentru Sănătate Publică și Mediu și ale Ministerului Sănătății, Bunăstării și Sportului din Olanda.

Sietse Bakker, producător executiv al emisiunii din 2021, adaugă:

„Obiectivul nostru este clar: prevenirea transmiterii virusului în timpul evenimentului. Dacă cineva se testează si este pozitiv, protocolul nostru de izolare intră în vigoare, sprijinim autoritățile relevante cu cercetări de urmărire și luăm măsuri suplimentare acolo unde este necesar. Dacă un participant nu poate efectua live, ca urmare, va fi utilizată înregistrarea de rezervă”.

Scenariul B „reconfirmat”

În februarie, s-a anunțat că un concurs Eurovision „normal” nu ar putea avea loc în circumstanțele actuale și că organizatorii au fost „hotărâți, dar optimisti”, că cea de-a 65-a ediție a celui mai mare eveniment de muzică live din lume ar putea avea loc în „Scenariul B” -  o versiune redusă, dar ambițioasă a Concursului, cu măsuri stricte de sănătate și siguranță și distanțare socială.

Decizia a fost reconfirmată recent de Eurovision Song Contest Reference Group, organul de conducere al evenimentului și Comitetul executiv al UER.

În cazul în care circumstanțele se schimbă în următoarele săptămâni, evenimentul poate fi redus în continuare.

Conform scenariului B, numărul de persoane din fiecare delegație a fost redus față de edițiile anterioare, iar numărul jurnaliștilor care pot participa la eveniment va fi limitat la 500, cu încă 1.000 care pot acoperi spectacolul într-un nou centru de presă online.

O decizie cu privire la faptul dacă un public poate fi prezent la spectacole și cu privire la activitățile publice care pot avea loc în jurul evenimentului de la Rotterdam va fi luată ulterior.