images

Eurovision 2023: Vocile preînregistrate rămân

Conform regulilor oficiale Eurovision 2023, vocile preînregistrate vor fi permise pentru un al treilea concurs consecutiv Regulile oficiale ale Eurovision Song Contest 2023 au fost dezvăluite pe site-ul oficial Eurovision.tv.

Regulile Uniunii Europene de Radiodifuziune arată că vocile de sprijin preînregistrate (backing vocals) vor fi permise pentru ediția din 2023 a concursului. Acesta va fi al treilea concurs consecutiv, în care regula care permite backing vocals pe bandă va fi aplicată la Concursul Eurovision.

Vocile de sprijin preînregistrate au fost introduse la concursul din 2021, EBU afirmând la acea vreme că:

Credem că permiterea preînregistrării backing vocals crește potențialul creativ și diversitatea spectacolelor și facilitează modernizarea Eurovision Song Contest. De asemenea, permite compozitorilor și producătorilor să-și prezinte lucrările cât mai aproape de compoziția lor originală. Schimbarea oferă, de asemenea, flexibilitatea posturilor tv participante să minimizeze dimensiunea delegațiilor lor, economisind astfel costurile.

Permiterea vocilor de sprijin înregistrate contribuie, de asemenea, la reducerea sarcinii tehnice și a costurilor pentru televiziunea gazdă. Toate acestea contribuie la sustenabilitatea Concursului în noua noastră realitate.

La vremea respectivă, s-a declarat că aceasta era atât o încercare a schimbarii regulii, cât și o modalitate de a face față restricțiilor Covid la acea vreme, urmând să aibă loc o revizuire după concursul de la Rotterdam pentru a determina dacă schimbarea regulii va rămâne. Ulterior, în urma acelei revizuiri, a fost anunțat că noile reguli vor fi transferate în concursul din 2022. Ca și în cazul regulilor din 2021 și 2022, regula din 2023 prevede că:

Melodia poate conține opțional și backing vocals înregistrat. Cu toate acestea, melodia în cauză nu va conține Voci Principale, Dub-uri Principale și/sau orice alte voci care ar avea ca efect sau ar avea ca scop înlocuirea sau asistența necorespunzătoare a Vocii Principale în timpul spectacolului live pe scenă. În cazul în care există Backing Vocals live, pe scenă sau în afara scenei, ca parte a actului, acestea vor fi amestecate cu Backing Vocals preînregistrate ale piesei (dacă există).

Schimbarea regulilor pentru 2021 a făcut ca o serie de țări să opteze pentru a utiliza coruri preînregistrate, inclusiv coruri mari sau un număr mare de cântăreți. Islanda a avut sute de oameni care au înregistrat o parte din cor, în timp ce Macedonia de Nord și Slovenia au folosit coruri în melodia lor. Unele trupe au ales încă să folosească vocea live complet de la schimbarea regulilor în 2021.

Sursa: Eurovoix.com