images

Comisia de analiză a decis: Piesa „On a Sunday” nu este un plagiat

Comisia a constatat că această melodie NU este în perioada de protecție legală și că nu este necesar acordul titularului dreptului de autor pentru realizarea de opere derivate, conform legislației internaționale din domeniu.

Referitor la suspiciunea de plagiat semnalată de Muzzix.ro, TVR a constituit o comisie pentru a analiza speța.

Comisia, formată din Prof. univ. dr. Dan Dediu, compozitor, Andrei Kerestely, compozitor, Cristian Faur, compozitor, Laurențiu Oprea, coordonator al Departamentului Drepturi de Autor SRTv și Gabriel Scîrlet, regizor muzical SRTv, a constatat că forma generală și motivele muzicale din refrenele cântecelor sunt semnificativ diferite la toate piesele analizate („On a Sunday”, „Nu ești învins” și „Wayfaring stranger”) și NU formează un patern care să definească un plagiat.

Deşi există unele similitudini cu piesa semnalată de Muzzix.ro, este vorba despre o frază muzicală de o importanță minoră, care nu reprezintă esența piesei „On a Sunday”.

În ceea ce privește situația drepturilor de autor, Comisia a constatat că melodia semnalată de Muzzix.ro, „Nu ești învins” reprezintă o variantă în limba română a melodiei „Wayfaring stranger”, o piesă tradițională din folclorul american din secolul al XIX-lea. Această piesă are peste 1000 de variante, interpretate de 106 artiști, regăsite pe 812 albume de la 15 case de discuri.

Având în vedere cele de mai sus, Comisia a constatat că această melodie NU este în perioada de protecție legală și că nu este necesar acordul titularului dreptului de autor pentru realizarea de opere derivate, conform legislației internaționale din domeniu.

În concluzie, „On a Sunday”, piesa câştigătoare a Selecției Naționale 2019, chiar dacă prezintă anumite influenţe, NU poate fi considerată un plagiat.